Gegrilde spitskool met harissamayonaise, druiven en berberis

© Eliane Lilje

Anijssmaken en druiven blijken verrassend goed samen te gaan, en na wat experimenteren bleek dat ook in dit recept goed te werken. Berberis zijn de licht zure, gedroogde bessen van de berberis.

voor 4 tot 6 personen

1 spits- of savooiekool

200 ml harissamayonaise

2 handenvol witte druiven, gehalveerd

Handvol gedroogde berberisbessen (verkrijgbaar bij Arabische winkels, te vervangen door gedroogde cranberry’s)

Handvol verse dragon of bladpeterselie

Zout en zwarte peper

Nigellazaad (optioneel) (verkrijgbaar bij Arabische winkels)

Chilivlokken (optioneel)

Voor de harissamayonaise:

150 ml aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten), 1/2 el dijonmosterd

1/2 el appelciderazijn, een snufje zout

400-600 ml zonnebloemolie

Handvol bieslook, citroen, knoflook en bladpeterselie (optioneel)

Harissa naar smaak

1. Snijd de kool in de lengte in parten. Ze moeten bijeenblijven tijdens het grillen, dus maak de parten niet te klein. Je kunt de steelaanzet aan de onderkant eventueel intact laten, zodat de bladeren bij elkaar blijven.

2. Gril de kool aan beide kanten op een hete grill of in een pan op hoog vuur tot hij hier en daar geschroeid wordt. De kool moet goed verhit worden, maar niet te gaar. Als je hem van de grill haalt, gaart hij nog iets door.

3. Maak de harissamayonaise. Doe de aquafaba in een blender of mengkom als je een staafmixer gebruikt. Voeg de dijonmosterd, appelciderazijn en een snufje zout toe. Meng alles op middelmatige snelheid. Voeg nu langzaam de zonnebloemolie toe in een dun straaltje. De olie moet de kans krijgen om geleidelijk met de andere ingrediënten te emulgeren. Je kunt de snelheid langzaam opvoeren bij het toevoegen van de olie tot de saus zo dik is als mayonaise. Proef of er genoeg zout in zit en schep er voorzichtig de harissa onder.

4. Leg de gegrilde kool op een schaal en schep er de harissamayonaise, witte druiven, berberisbessen en dragon of bladpeterselie bij. Bestrooi het gerecht eventueel met nigellazaad en chilivlokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content