Gegratineerde uiensoep

© Illustraties Sara Mulvanny

De Fransen hebben uiensoep misschien niet uitgevonden, maar in elk geval wel geperfectioneerd. Er is weinig ander voedsel zo troostend als een kom intens hartige bouillon, vol zoete gekaramelliseerde ui en bedekt met een bubbelende kaastoast. Er zijn veel manieren om Franse uiensoep te maken – met rode wijn, runderbouillon of een goede scheut brandy – maar deze soep, aangedikt met oud brood, is gebaseerd op een recept met de naam ‘Soupe à l’onion à la Stanislas’ uit 1831.

Voor 2 grote porties of 4 kleine

1 el boter

3 grote uien, geschild en fijngesnipperd

1 oud stuk zuurdesem of ander robuust brood

Boter om het brood mee te besmeren

300 ml droge witte wijn

800 ml lekkere kippenbouillon

Voor de kaascroutons

2 dunne schijfjes baguette

Olijfolie, om in te borstelen

50 g gemalen gruyère

Smelt de boter in een pan op een lage temperatuur en stoof de uien aan tot ze zacht en goudbruin zijn.

Toast intussen het brood en besmeer met boter. Snijd de korst eraf en snijd in heel kleine stukjes. Snijd ook de rest van het brood in kleine stukjes.

Draai het vuur wat hoger en bak het brood mee in de pan terwijl je roert, tot de uien bruin kleuren.

Hevel de uien en het brood over in een kookpot, voeg de wijn en bouillon toe en laat zachtjes sudderen gedurende 20 minuten.

Strijk de schijfjes baguette in met olijfolie en toast onder de grill tot ze goudbruin zijn, draai dan om en doe hetzelfde aan de andere kant. Verdeel de soep over twee ovenvaste kommetjes, leg er een toastje op en verdeel de kaas over de twee toastjes. Zet onder de grill tot de kaas goudbruin ziet en begint te bubbelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content