Fashionista’s verkiezen dezer dagen leesclubjes boven cocktailbars. Intellectualisme is het nieuwe modewoord. Vergeet oppervlakkige statussymbolen als cadeau. Niets hipper dan een boek onder de kerstboom.Het begon allemaal met Miuccia Prada. De Italiaanse ontwerpster, van opleiding licentiate in de politieke en sociale wetenschappen, die in het verleden meermaals haar ongenoegen had geuit over het feit dat ze steeds zichzelf moest verantwoorden. Dat ze zelf ook niet begreep waarom ze in zoiets oppervlakkigs als mode was terechtgekomen. Omdat het inderdaad uiteindelijk toch maar over kleding gaat. Kortom, een vrouw die worstelde met haar eigen lotsbestemming en als compensatie dan maar begon met kunsthistorische referenties in haar modebeeld te steken. Van Gustav Klimt tot het Romeinse Keizerrijk. Getuige daarvan ook haar laatste wintercollectie boordevol knielange mantels van zijdebrokaat, wollen truien met broches en astrakan mutsen. De modellen leken wel personages uit een roman van Dostojevski. Een schril contrast met het hedonistische vrouwenbeeld dat afgelopen decennium het modebeeld domineerde. De bimbo moet plots wijken voor haar intellectuele tweelingzus. Het is alsof de streber van de klas plots wordt uitgeroepen tot prom queen.

Conclusie ? Na seks is intellectualisme het nieuwe modewoord. Geen betere drijfveer voor een zichzelf respecterende fashionista om zich op de wereldliteratuur te storten. Met als resultaat dat leesclubjes in trendy steden als New York en Londen als paddestoelen uit de grond schieten. In Engeland hebben ze zelfs een woord voor de rage : The New Bluestockings, hippe meisjes die liever over boeken palaveren dan een stapje te zetten in het swingende nachtleven. Klinkt oubollig, zegt u ? Dat is het ook. De term ontstond niet voor niets in de salons van de achttiende-eeuwse socialite, Elizabeth Montagu. Maar deze literaire dameskransjes werden toen wel beschouwd als subversief en radicaal, aangezien culturele topics in die tijd enkel onder heren werden besproken. Uiteindelijk werd zelfs het auteurschap voor vrouwen sociaal aanvaardbaar. De Bluestockings zorgden daarmee voor een maatschappelijke revolutie, maar zouden uiteindelijk hun glans verliezen door een andere revolutie, meer bepaald die van de jaren zestig. De flowerpower verdroeg nu eenmaal geen muurbloempjes.

Met als resultaat dat boekenwurmen enkele decennia lang door het leven moesten als tutten. Maar daar lijkt nu dus verandering in te komen. Zie ook de recente verfilmingen over het leven van progressieve vrouwelijke auteurs zoals Iris Murdoch (vertolkt door Kate Winslet en Judi Dench), Virginia Woolf (Nicole Kidman) en Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow). De namen roepen meteen ook herinneringen op aan de Bloomsbury Group, dat andere clubje blauwkousen van begin vorige eeuw, waardoor menig ontwerper zich deze winter liet inspireren. Dries Van Noten wijdt zelfs zijn collectie aan laatstgenoemde. Zijn klokrokken, tweed mantels en broekpakken spreken boekdelen : ze maken deel uit van het uniform van de progressieve, intellectuele vrouw. Marc Jacobs levert dan weer plooirokjes en hoog gesloten bloesjes. Andere aanraders voor boekenwurmen-in-wording : seutige bloemenjurkjes en cardigans met een riempje in de taille. Het enige wat nog ontbreekt, is het leesvoer. Maar daar zult u zelf voor moeten zorgen. Misschien een cadeautip? n

Tekst Pascale Baelden l Foto’s Reporters

De bimbo moet plots wijken voor haar intellectuele tweelingzus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content