In deze maandelijkse rubriek verdiept wijnkenner Frank Van der Auwera zich in de laatste nieuwtjes van de wijnwereld.

Frankrijk in verzet tegen Europa

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als het verzet tegen de drastische EU-maatregelen er niet enthousiast werd georganiseerd. Ter herinnering : de EU bereidt een subsidiepakket voor om de overschotten in de Europese wijnbouw structureel te reduceren, onder andere via massale rooicampagnes en uitstapregelingen voor wijnbouwers, vooral in Frankrijk, Italië en Spanje. Op 24 januari stemt het Europees Parlement formeel over de voorstellen van de Commissie, die vanaf 2008 effectief moeten worden. Hoewel Franse wijnbouwers zeker van de subsidiepotten zullen profiteren, groeit toch de kritiek én het protectionisme versus deze herstructureringsoperatie, die volgens Franse critici veeleer mikt op kwantiteit dan op kwaliteit. Ze argumenteren dat de wijncultuur in Frankrijk geen pure business is, maar ook een historische erfenis. Franse wijnbeleidsmakers en belangenorganisaties willen vooral hun eigen ding blijven doen. Op het wijnsalon Vinitech lanceerden ze een eerste schot voor de boeg. De voorbije weken ging de EU akkoord om het gebruik van eikchips toe te staan in Europese wijn ; een akkoord dat meteen werd afgeschoten door het INAO ( Institut National des Appellations d’Origine) die stelt dat de praktijk verboden zal blijven voor Franse appellationwijnen.

Wijnkennis op school

Als het op eten en drinken aankomt, staan de Fransen vaak in de frontlinie. Zo bedachten zij de ‘Week van de Smaak’, die in een afgeslankte versie ook in Vlaanderen door minister Anciaux werd gekopieerd. Momenteel circuleert er in politieke kringen een kersvers idee : wijnappreciatieklassen in het schoolcurriculum. Bedoeling is om scholieren van jongs af aan vertrouwd te maken met de origine, geschiedenis en andere aspecten van de wijncultuur. Een prima project, op voorwaarde natuurlijk dat er gesproken wordt over voor- én nadelen van alcoholgebruik. De ambitie is de nieuwe generatie op te voeden tot verantwoorde wijnconsumenten met gevoel voor kwaliteit en respect voor de natuur. Uiteraard wordt dit voorstel vooral geïnspireerd door harde economische feiten : uit studies blijkt niet alleen dat de Franse wijnconsumptie in de voorbije 36 jaar met 45 procent kromp, maar ook dat 9 op de 10 van de Fransen jonger dan 25 jaar zowat alles drinkt, behalve wijn.

Hoe eerlijk wordt wijn geproefd ?

Zowat de hele Nieuw-Zeelandse wijnwereld stond de voorbije weken op zijn kop. Oorzaak ? Wijnauteur Michael Cooper, tevens wine editor van het magazine Cuisine, kreeg argwaan na een succesvolle degustatie, omdat er geruchten circuleerden dat sommige flessen ‘gemanipuleerd’ werden. Sommige wijnmakers zouden, onder hetzelfde etiket als de cru’s die in de handel worden verkocht, speciale degustatieflessen preperaren, met daarin de beste cuvées. Zo mikken ze op hoge scores die dan de publieke verkoop aanzwengelen. Cooper kocht stiekem in de supermarkt een aantal flessen van het domein Wither Hills, dat héél hoog had gescoord met zijn voortreffelijke Sauvignon Blanc 2006 uit Marlborough. Wat bleek ? In het glas noteerde hij een frappant geur- en smaakverschil tussen beide proefrondes. Impressies die naderhand in het lab werden bevestigd, want ook het alcoholpercentage en suikerniveau van beide bottelingen weken gevoelig af. Waarna Cooper de wijnmaker publiekelijk beschuldigde van fraude. Men kan zich de heisa voorstellen : expertises en tegenexpertises, ontslagen, rechtzettingen, verwijten. Maar voor u nu alle vertrouwen verliest in Nieuw-Zeelandse wijn, twee bedenkingen. Ten eerste bleek de ‘reguliere’ botteling helemaal geen miskleun. Integendeel : sommige proevers verkozen ze zelfs boven de ‘opgefokte’ versie. En ten tweede : deze geruchtenmolen draait ook buiten Nieuw-Zeeland. Tegenstanders van Robert Parker bijvoorbeeld suggereren al jaren dat, wanneer de wijngoeroe aan zijn invloedrijke proefmarathons begint in Bordeaux, hij ook speciaal geprepareerde flessen krijgt voorgezet. Producenten weten immers dat hij hypergevoelig is voor fruitgedreven, rijke, supergeconcentreerde cru’s en tappen dan maar van hun beste vaatje. Het belang van een topscore is zo groot dat enkele puntjes meer of minder honderdduizenden euro’s kunnen opbrengen of kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content