IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : nieuw leven voor oude panden.

Authentieke ervaring

Chambres en Ville telt vier kamers die voor 90 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Voor een verblijf van één nacht wordt 10 euro extra aangerekend.Voor echte authenticiteit moet je naar Elsene, naar Chambres en Ville waar Philippe Guilmin met een minimum aan ingrepen van een doordeweeks uitziend rijtjeshuis een subliem nest heeft gemaakt. Het recept oogt eenvoudig : het volstaat het huis zichzelf te laten zijn, ingrijpende restauraties te vermijden en het geheel aan te kleden met enkele accenten.

Toch stapt de passant door de koetspoort een andere wereld binnen. Een wereld waar schijnbaar nutteloze voorwerpen door hun opstelling een nieuw leven hebben gekregen. We slapen op de tweede verdieping, waar de gastheer tegen de muur een schitterende collectie Afrikaanse hoofddeksels heeft opgehangen. Dat gebeurde op zo’n subtiele wijze dat ze wel lijken te zweven. Achter het hoofdeinde van het bed hangt een eenvoudig wandtapijt. Niet toevallig doopte Philippe de kamer Retour d’Afrique.

In andere kamers hangen schilderijen uit een tijd toen schilders nog het metier van de schilderkunst beheersten, of werden afgedankte kasten gebruikt. In Le Levant heeft de gastheer zowaar zelf twee eenpersoonsbedden ineengetimmerd. Door de aanwezigheid van een binnenplaats waarachter zich het privégedeelte bevindt, krijgt het huis ook veel licht en een weldadig gevoel van ruimte.

De ontbijtruimte op de gelijkvloerse verdieping is van eenzelfde eenvoud als de andere vertrekken, maar hier heeft een eenvoudige kast met een collectie glazen voor een bijzonder accent gezorgd. Terwijl croissants, brood en zelfgemaakte confituren op tafel worden gezet, genieten we volop van deze sublieme uiting van eigenzinnige smaak.

Chambres en Ville, Londenstraat 19, 1050 Brussel, 02 512 92 90, philippe.guilmin@skynet.be

Schotse gastvrijheid met ster

Kinloch Lodge telt vijftien kamers, verdeeld over twee gebouwen. Een nacht, inclusief ontbijten en vijfgangendiner, kost vanaf 140 pond per persoon.Kinloch Lodge, op het eiland Skye in Noordwest-Schotland, bezit vele troeven. Het huis, dat sinds ontelbare generaties eigendom is van Lord en Lady MacDonald, chief van de gelijknamige clan, werd eeuwen geleden als shooting lodge opgetrokken. De ligging ervan is uniek : tussen een baai en de Cuillinheuvels, en dat betekent dat gasten er vooral een gevoel van ruimte en rust ervaren. Toch ligt de brug die het eiland met het ‘vasteland’ verbindt op slechts vijftien minuten rijden.

Het interieur is Schots en klassiek, met bordeauxkleurig behang, talloze geschilderde portretten van voorouders van de clan, vast tapijt en enkele open haarden. Bij de eerste aanblik een beetje druk, maar dat went. Zeker in een doorgezakte fauteuil en met een scheut Talisker singlemalt die achttien jaar in vaten is gerijpt. Dochter Isabella is van een ontwapenende spontaneïteit, terwijl haar man Tom alomtegenwoordig en behulpzaam is zodat we hier van echte gastvrijheid kunnen spreken.

We logeren in een kamer in het bijhuis, die in niets moet onderdoen voor het comfort van de andere kamers en uitkijkt op de zee. Lady Claire MacDonald is Schotlands beroemdste keukenprinses en schrijfster van achttien kookboeken. Zij haalde chef Marcello Tully naar Kinloch, die er inmiddels een Michelinster kreeg voor zijn bereidingen van wild, gerookte zalm en schaaldieren. Het traditionele Schotse ontbijt valt een stuk lichter uit dan verwacht en mocht zich vorig jaar het beste van het land noemen. Kortom : het verblijf is een belevenis die geen levensgenieter links kan laten liggen.

Kinloch Lodge, Sleat, Isle of Skye, Schotland, 0044 1471 833 214, www.kinloch-lodge.co.uk

Bourgondisch kasteel

Château de Longecourt telt vier kamers en een suite, vanaf 130 en 160 euro, ontbijten inbegrepen.Roland de Saint-Seine is een bijzonder aimabel man met een brede culturele kennis die zichzelf een beetje de gevangene noemt van het unieke domein dat sinds 1680 in het bezit is van zijn familie. “Mijn hele leven draait om het kasteel en de pogingen om het leefbaar te houden”, zegt de eigenaar, die bezoekers graag rondleidt in de kamers en suites die getuigen van een roemrijk verleden.

Het kasteel, dat gebouwd werd op de grondvesten van een versterkt, dertiende-eeuws huis, oogt als een prentkaart, met een slotgracht en de fiere ronde torens uit de zestiende eeuw. Het decor in stuc uit de achttiende eeuw voegt daar een vleugje Italiaanse elegantie aan toe. Op een steenworp van de beroemde Bourgondische wijngaarden en het canal de Bourgogne, omringd door een ommuurd park van wel 45 hectare, heeft het talloze beroemde gasten aangetrokken die graag anoniem blijven. De gastheer ontvangt zijn gasten met warme hartelijkheid en verstrekt met de glimlach inlichtingen over het unieke bouwwerk. Hij doet dat met een bescheidenheid die zo kenmerkend is voor de oude adellijke families.

De kamers zijn ruim. De Venetiaanse torenkamer op de gelijkvloerse verdieping die uitlijkt op het water en waar we de nacht doorbrengen, getuigt zowel van eenvoud als van vervlogen tijden. De gasten mogen het indrukwekkende salon gebruiken, maar het zijn vooral de open binnenkoer en de tuin die ons wisten te charmeren. Voor wie van oude stenen houdt, is het geheel een absolute aanrader. Het eenvoudige ontbijt past daar naadloos bij.

Château de Longecourt, 2A rue du château, F-21110 Longecourt-en-Plaine, Frankrijk, 0033 380 39 88 76 en 0033 614 43 35 68, www.chateaucountry.com

Weekendgastvrijheid

Het Raadhuys telt één kamer die voor 97,50 euro wordt verhuurd, inclusief ontbijten.Verzopen achter de dijken in het vlakke land tussen Alkmaar en Den Helder ligt het onooglijke dorpje Sint Maarten. In het voormalige raadhuis, dat in 1911 werd opgetrokken, hebben Diana en Pieter sinds enkele jaren een B&B in het aanpalende pand waar vroeger de afdeling Sociale Zaken en Financiën ondergebracht was. De enige kamer is eigenlijk een compleet appartement met keuken en zithoek, slaapkamer en badkamer. Alles van fraai meubilair voorzien. Bij aankomst wordt de gast op een boterkoek met koffie of thee getrakteerd, en voor de liefhebbers zijn ook een echte espressomachine, een koelkast met drankjes en een keur aan cd’s aanwezig.

Aan de straatkant bevindt zich nog een terras met tuinmeubilair, in een kast zitten twee dozijn dvd’s, op de kussens van het bed prijkt een vers van Rutger Kopland, in de badkamer staan twee forse torens boeken – en niet de minste. Diana was in een vorig leven stewardess maar besloot haar flair voor bediening op kleinere schaal te gelde te maken. “Ze weet door haar vroegere baan wat de reiziger verlangt”, merkt Pieter op, journalist en bijna voltijds auteur. Zelf steekt hij graag een handje toe op dit merkwaardige adres waar rust en huiselijkheid overheersen. Zowel het historische stadje Schragen als de kust liggen op slechts enkele kilometers afstand.

Tijdens de week moeten de gasten het vreemd genoeg doen zonder ontbijt, maar Pieter noemt het ontbijt dat in het weekend wordt geserveerd (vers brood, vers geperst fruitsap, kaas, charcuterie, yoghurt, ei en een krant) dan weer legendarisch. We geloven hem op zijn woord.

Het Raadhuys, Hoge Buurt 7, NL-1744 Sint Maarten (NH), Nederland, tel 0031 224 56 33 26, www.het raadhuis. com

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content