Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. ChÂteau Simple (287), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week sherry.

Een bepaald wijntype is, als alles goed gaat, getekend door de eigenschappen van het perceel, maar ook door het gemiddelde klimaat van de streek. In Zuid-Frankrijk en in de Portugese Dourovallei waar uitermate zoete druiven worden geoogst, zal men de restsuiker compenseren door toevoeging van alcohol. Dat resulteert in versterkte wijntypes zoals de Vins Doux Naturels (VDN) of port. Om met voldoende complexiteit te kunnen spreken, moeten dergelijke wijnen verouderen, dikwijls oxidatief, denk maar aan de ambré en de tawny. De consumentenmarkt gaat echter wat weg van deze types en daarom wordt de productie afgebouwd en/of de kwaliteit opgedreven. In de Dourovallei wordt meer en meer gewone wijn gemaakt voor aan tafel, ten koste van de productie van ‘gewone’ port, en oudere types banyuls en maury komen op de markt.

Ook sherry uit Andalousië in Zuid-Spanje deelde in de klappen : op twintig jaar tijd werd tot driekwart van de wijngaarden gerooid zodat de markt minder werd overspoeld en de kwaliteit en de prijzen konden stijgen. Ook werd een productie van oudere oxidatieve types opgezet ( Weekend Knack-lezers kregen in mei vorig jaar de unieke kans om van deze wijnen te proeven) en de ‘gewonere’ fino en manzanilla werden uitgezuiverd.

Fino sherry ontstaat door kaamgisting, lokaal flor geheten, waarbij alcohol tot halfweg oxideert, tot het aldehydestadium en niet tot azijnzuur. En dat geeft die typische groene grassmaak van noten en een beendroog mondgevoel (doordat de kaamgisting ook glycerol en zuur wegoxideert).

Kaamgisting heeft zuurstof en vocht nodig, daarom zijn de vaten in sherryland slechts voor driekwart gevuld en verloopt het proces iets beter vlak bij de kust : de fino sherry krijgt er de speciale naam manzanilla.

Rekening houdend met de specificiteit en de kwaliteit van de drank, behoort sherry zeker tot de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding ter wereld : je krijgt waar voor je geld. Het beendroge karakter maakt fino sherry vooral geschikt als aperitief.

Fino Sherry, Domecq

Nogal gevulde kleur en een heel aangename, verfijnde neus van ‘grassigheid’. De smaak is stevig maar getemd. Een type van finesse. (Delhaize : 5,61 euro).

Fino Sherry, Garvey

Bleke kleur en een beschaafde neus. Zeer stevige smaak. Mist wat eenheid.

(Colruyt : 4,99 euro).

Manzanilla Sherry, Barbadillo

Gevulde kleur met zelfs een wat gele nuance. Breed omhulde, groen-grassige neus, vooral na opschudden. De smaak is breed en versmolten. Mooie, wijnachtige sherry. (GB/Carrefour : 5,09 euro).

Fino Sherry, Tio Pepe

Normale kleur van witte wijn en een fijne maar ook indringende, karakteristieke groen-grassige neus. Wat ronde, evenwichtige, typische smaak. (Colruyt : 7,40 euro).

Fino Sherry, Barbadillo

De kleur is opvallend bleek en de neus is fijn maar mist een beetje karakter, ook na opschudden. Brave, wat zwakke smaak. (GB/Carrrefour : 5,09 euro).

Fino Sherry, Miguel Luque

Normale kleur van witte wijn en een zeer opvallende, wat brute, groen-grassige neus. Vrij agressieve smaak, van het rustieke type.

(Delhaize : 3,55 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content