Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. ChÂteau Simple (285), wijn voor beginners,die ook de kenners wel bevalt.

Deze week bordeaux (1).

Bordeauxwijn is nog altijd de lieveling van de Belgen en zeker van de Vlamingen. Dat komt vooral omdat wijn bij ons meestal bij de maaltijd wordt gedronken. De positionering van wijn aan tafel maakt er meteen een ‘gezonde’ drank van : door de matige, natuurlijke alcoholconcentratie worden maag en slokdarm niet beschadigd, wat met gedistilleerd wel het geval is. Bovendien verloopt de alcoholresorptie trager met een gevulde maag, zodat de lever minder maar wel iets langer belast wordt. Daarmee kan de gunstige invloed van een matige alcoholconsumptie op de bloedspiegel en op eventuele hart- en vaatziekten aan tafel ten volle spelen. Hier moeten we wel meteen aan toevoegen dat, bij een teveel, de ‘meergezondheid’ van de matige wijndrinker in vergelijking met de geheelonthouder snel verdwijnt, en zelfs omslaat in het tegendeel.

Als we dan toch wijn drinken aan tafel, komt bordeaux op het voorplan, vooral wegens zijn structuur. Bordeauxwijn is essen-tieel samengesteld uit twee druivensoorten : de vroeg rijpende merlot en de cabernet sauvignon, die wat later komt. Merlot zorgt voor suave zachtheid en onmiddellijke charme (vergelijk met het fruit aan de boom). Cabernet brengt met zijn inherente bitterheid wat weerstand in de smaak (vergelijk met de takken van de boom).

Als beide componenten in balans zijn, dat wil zeggen, als de bitterheid door de charme wordt toegedekt over heel de smaaksequens in de mond, dan hebben we een wijn die haast alle gerechten aankan. Gebraden kip bijvoorbeeld wordt door merlotzachtheid opgetild en geroosterd vlees vindt door de cabernetstructuur zijn plaats : bordeaux is een universele tafelkompaan. Vandaar zijn succes op ‘gevorderde’ wijnmarkten zoals de Vlaamse.

Bijkomend moeten we nog vermelden dat hij veroudert en ontwikkelt als de beste en daarbij een doordringende finesse kan ontwikkelen : het volledige moderne register van verfijnde gerechten komt dan ook nog in het vizier.

Château Le Monastère, Côtes de Bourg 2006

Vrij lichte kleur en lichte, elegante neus zonder diepte. De smaak is getekend door ongedekt bitter.

(Colruyt : 6,69 euro).

Château Cap de Biolet, Bordeaux 2005

Heel goede kleurconcentratie, met de spanning van het goede jaar en een goede multicépage-neus met goede structuur. De smaak is nu nog wat streng maar zal goed verouderen en versmelten. (Delhaize : 4,49 euro).

Château L’Eglise, Bordeaux 2007

Goede kleur met een jonge rode nuance. Mooi uitwaaierende fruitneus met iets onderbouw. De smaak is aangenaam en stevig tegelijk. Universele wijn voor aan tafel. (Colruyt : 3,94 euro).

La Croix-Fourget, Montagne Saint-Emilion 2007

Erg lichte kleur en een discrete fruitneus zonder diepte. Simpele, correcte en korte wijn.

(Colruyt : 3,95 euro).

Château Le Massiots, Bordeaux 2005

Goede kleur met wat spanning van het goede jaar. Statige neus met wat diepte na opschudden. Smaak waarin soepelheid en stevigheid mooi in balans zijn. Wijn met universele tafelkwaliteiten.

(Delhaize : 3,99 euro).

Château Timberlay, Bordeaux Supérieur 2005

Heel goede kleur, met de spanning van de goede jaren. Stevige maar ook fijne neus met uitbundig merlotfruit en gezond oud hout. De smaak is houtgedragen en versmolten met goede lengte. Heel goede, universele wijn voor aan tafel.

(GB/Carrefour : 6,02 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content