Marc Declercq en Cécile Giordano ontwapenen door hun jeugdige leeftijd en door hun bescheiden aanpak. Dankzij hun inspanningen werd L’Aubergine een gewaardeerd restaurant.

L’Aubergine : chaussée de Spa 87, 4910 Theux. 087 53 02 59. Er zijn aantrekkelijk geprijsde menu’s : viergangenmenu met rivierkreeften (37 euro zonder en 52 euro met wijn), lunchmenu (25 euro) en ‘menu plaisir’ van zeven gangen (47 euro). Dinsdagavond en woensdag gesloten.

aubergine.theux@belgacom.net

M arc Declercq en Cécile Giordano ontmoetten elkaar in het laatste jaar van de Luikse hotelschool. Sindsdien zijn zij samen aan de slag. Het duo werkte onder meer twee jaar in het prestigieuze eethuis Clos St. Denis in Kortessem. Cécile specialiseerde zich in de bereiding van banketgebak en nagerechten ; Marc in de verfijnde keuken. Zij waren vooraan in de twintig toen zij in Theux, tussen Spa en Verviers, restaurant L’Aubergine overnamen. Inmiddels bestaat het restaurant vijf jaar en geniet L’Aubergine een gedegen reputatie. Lekkerbekken uit de streek, waarbij gegoede burgers met een vakantiewoning, en ook rondtrekkende Nederlandse en Vlaamse toeristen, vonden de weg naar het eethuis. Marc Declerq kokkerelt liefst met seizoengebonden producten en verse kruiden en is, voor Theux en omstreken, vernieuwend bezig. Vraag je naar zijn specialiteiten, dan antwoordt de kok : “Ravioli gevuld met kreeft, ricotta en spinazie in mosselroom met saffraan (17 euro) en, in het seizoen, bereidingen met wild.”

Wij vonden L’Aubergine aan de provinciale weg van Theux naar Spa en parkeerden de auto voor de deur van een vrijstaand huis van bescheiden afmetingen. Keuken en eetzaal nemen het gelijkvloers in. Het eetvertrek is met kleine middelen ingericht. Het geheel valt te omschrijven als een Waalse interpretatie van Provençaalse landelijkheid. Wij waren er samen met een lokale garagist, gekleed in korte broek en bloemetjeshemd. Cécile ontvangt en bedient op sandalen en is innemend. Marc houdt de schedel kort geschoren en is klein van postuur. Hij kokkerelt gedreven en komt zelf trots zijn gerechten inzetten. Zijn spijskaart geeft vertrouwen, het lezen van de bereidingen scherpt de honger. Moeilijker hadden wij het met de wijnkaart-in-opbouw. Op aanraden van Cécile ging de kurk van een juist ingekochte Chardonnay La Forêt van Joseph Drouhin ; wijn en prijs bleken correct (24 euro).

Op tafel kwamen verrassingshapjes in twee gangen, waarbij een espuma van paddestoelen. De twee voorgerechten waren : langoustines, nog maar net vers en opgediend in korst van sesam met rolletjes van Chinese kool, prei, wortel, selder en courgette, op smaak gebracht met een vinaigrette van schaaldierenolie en peper van Espelette (18 euro) en een landelijke, ouderwets-smakelijke bereiding van roerei met gerookte Ar-deense ham, gegarneerd met teleurstellend weinig morieljes en groene asperges (13 euro).

De twee hoofdgerechten waren : medaillons van fijn vlees van jong kalf, opgediend in zijn braadjus met raketsla, parmezaankaas en in olijfolie gebakken groenten (20 euro) en zacht gebraiseerde hartzwezerik met taartje van paddestoelen en asperges en een schuimcrème van Saint Feulien-bier (22 euro). Om af te sluiten was er een zomerse laagjestaart, in de hoogte opgebouwd uit krokante deegrondjes, mascarpone, frambozen en aardbeien (6,50 euro).

Wij begonnen voldaan aan de terugtocht. Wil men overnachten in de streek, dan zijn er gastenkamers beschikbaar in een naburige boerderij.

pieter van doveren

Partner Content