Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (260), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : namaakbordeaux.

De dwingende reden waarom wijn bij de tafel hoort, waarom wijn bij gerechten ‘moet’ passen, is het feit dat alleen dan wijn een gezondheidsbonus genereert. Van alle matig verbruikte alcoholische drank wordt men gezonder op voorwaarde dat men erbij eet.

Om deze heilzame tafelfunctie te kunnen vervullen moet wijn vooral goed gestructureerd zijn. Fruit, alcohol, bitter en zuur moeten tot een mooi geheel versmolten zijn zodat de wijn met een specifieke eigenheid kan worden waargenomen en geproefd. Kortom, wijn moet een persoonlijkheid hebben.

In de Franse optie wordt deze persoonlijkheid, alleszins de mogelijkheid ertoe, gedragen en gegarandeerd door de appellation. De AOC omhelst alle elementen van terroir zoals bodem, oriëntatie van het perceel, druivensoort, microklimaat en mensgebonden traditionele manieren van doen. De succesvolle AOC’s par excellence zijn dan ook de grote bordeauxs en de grote bourgognes in de grote jaren, omdat ze dan een uitgesproken persoonlijkheid vertonen die in de loop van de tijd kan ontwikkelen en verbeteren. Daarom worden ze wereldwijd zo verbeten nagemaakt. Het zijn in de volste betekenis echte ’tafelwijnen’ .

Als men echter de betrokken druivensoorten – chardonnay (bourgogne) en cabernet sauvignon (bordeaux) – in andere gebieden aanplant, gaan ze een eigen leven leiden. Maar ze evenaren bijna nooit de grootheid en karaktervolheid van grote bordeaux of bourgogne. Ze worden dikwijls wat banaal fruitig en zoet, en verliezen zo een groot deel van hun mogelijke tafelfunctie. Californië met zijn cabernetwijnen zoals Shafer en Togni, en zelfs Chili met Sena vormen de uitzonderingen die de regel bevestigen.

Het bijna systematisch zoete van vele nieuwewereldwijnen maakt hen ongeschikt voor aan tafel en maakt tevens duidelijk dat de optie van beschaafd en gezond wijnverbruik nog niet overal is doorgedrongen.

Vandaag proeven we cabernetwijn van buiten Frankrijk.

Cabernet Sauvignon Santa Rita Reserva 2005, Valle del Maipo, Chile

Heel goed geconcentreerde kleur, haast inkt, en met vatspanning. De neus is door hout gestructureerd, krachtig diep en fijn tegelijk, met een duidelijke poivron-toets van de cabernet. De smaak is aangenaam stevig met grote lengte en frisheid. Grote klassieke wijn die moet passen bij stevig smakende schotels zoals daubes van wild. (GB/Carrefour : 7,85 euro).

Cabernet Sauvignon 2003, D.O. Jumilla,

Bodegas 1890, Spanje

Sombere, wat doffe volumekleur met een evolutietoets. Neus met diepte, breedte en finesse. De smaak is stevig, herkenbaar als cabernet sauvignon. Mooi doortimmerd maar wat ruw in dit stadium. Nu wijn voor bij de barbecue, zal verfijnen en versmelten over enkele jaren.

(GB/Carrefour : 4,99 euro).

Cabernet Sauvignon 2005,

Stellenbosch, South Africa

Stevig geconcentreerde, open rode kleur. Compacte gedrongen neus, herkenbaar als cabernet. De smaak is volmondig met rijp rood fruit en zeer aangenaam. Mist wat structuur. Eenvoudige wijn voor bij geroosterd vlees.

(Delhaize : 3,99 euro).

Cabernet Sauvignon 2006,

South Australia, M. Chapoutier

Goede open kleur met rode nuance. Fijne neus met een accent op fruit en in de verte wat cabernet. De smaak is goed gebonden en aangenaam, wat eenvoudig maar goed doortimmerd. Wijn voor bij geroosterd vlees. (Colruyt : 3,99 euro).

Nathanson Creek Cabernet Sauvignon 2005,

Turner Road Winery, California

Matig geconcentreerde kleur van het warme rode type. Zachte neus met in de verte wat fijn hout. De smaak is soepel en fris zonder meer. Eenvoudige, correcte wijn voor bij vleeswaren en gebraden kip. (Colruyt : 3,59 euro).

Australian red wine, 2004 Cabernet Sauvignon, South East Australia

Goed geconcentreerde, rode volumekleur. Wat gewone neus, moeilijk herkenbaar als cabernet sauvignon, met een accent op fruit. De smaak is erg aangenaam, soepel en smakelijk met een doortimmering van fijn hout. Wijn met universele tafelkwaliteiten. Moet vooral passen bij ’tam’ vlees zoals kip, varken en rillettes.

(Delhaize : 3,29 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content