Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (258), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : muscadet.

De stad Nantes ligt kort bij de monding van de Loire in de Atlantische Oceaan en is het centrum van de appellation Muscadet. Muscadetwijn moet het hebben van de frisse druif waar hij van gemaakt wordt, de melon de Bourgogne, en van de nabijheid van de oceaan met zijn ‘Atlantische invloed’. Deze invloed zou neerkomen op een zekere zachtheid in het wijnkarakter, als gevolg van de zuivere lucht, de frisse, met zeezout en jodium beladen winden en een grote helderheid door reflectie van het licht op het wateroppervlak. Dat alles nog gestuurd door het vliegwieleffect van de enorme watermassa op het klimaat.

Aan alle kusten worden de klimaatpieken getemperd. In Bordeaux maakt de invloed van de Girondestroom het klimaat wat meer ‘wijnvriendelijk’ : ” Il faut que la vigne voie la mer“, zegt men. En mer doelt dan op elk water dat getijdengevoelig is. Een ander gekend voorbeeld is Sanlúcar de Barrameda in Zuid-Spanje, waar de invloed van de Atlantische Oceaan en van de nabijgelegen stroom aanleiding geeft tot een speciale sherry, de manzanilla, omdat de grote vochtbeladenheid van de lucht een zuiverder kaamgisting meebrengt. Niet verwonderlijk dus dat ook het karakter van muscadetwijn mede bepaald wordt door de Loire en de oceaan.

Een tweede specifiek element van muscadet is de mise sur lie, een praktijk waarbij de jonge wijn minstens tot 1 maart en hoogstens tot 11 november na de oogst op zijn gistrest wordt gehouden. Hier komen frissere aroma’s van en een betere structuur.

Maar deze invloeden moeten wel hun kans krijgen. Tot voor kort echter werd muscadet massaal door de eigenaars in bulk verkocht aan lokale groothandelaars en grootbottelaars die met een zeker satanisch genoegen alle partijen mengden tot een spotgoedkope, vrij banale tafelwijnkwaliteit. Weg specificiteit van klimaat, mise sur lie en AOC. Daar komt nu wat (trage) verandering in. De AOC’s worden beter gerespecteerd : Coteaux de la Loire (300 ha), Sèvre et Maine (9500 ha), Côtes de Grandlieu (300 ha) en Muscadet zonder meer (3000 ha met wel 700 eigenaars). Met de typische mise sur lie – er moet werkelijk gebotteld worden van de cuve waar de fijne gistrest nog in is – wordt veel minder vals gespeeld.

Alle wijnen vertonen de geruststellende, bleke, frisgroene kleur.

Château de la Tessardière, Muscadet 2006

Kunststof kurk. Wijn uit biologisch geteelde druiven en vergist op eiken foeders. Neus met frisheid maar ook een accent op rijp en gedegen. Aangename prik in de mond door de gasbeladenheid. Zacht en karaktervol tot en met het einde. Wijn voor bij mosselen marinière.

(Colruyt : 5,25 euro).

Château de la Galissonnière, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, 2004

Kunststof kurk. De kleur neigt naar geel. De neus vertoont veel nuance en diepte met een goede versmoltenheid. Ook de smaak is versmolten en karaktervol met toch voldoende frisheid. Verrassend goede wijn die duidelijk maakt dat men ook op muscadetwijn wat kan wachten. Moet passen bij ovengebraden kabeljauw.

(GB/Carrefour : 4,69 euro).

L’Aubinière, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, 2006

Kunststof kurk. De neus heeft een mooi accent op fris en voldoende karakter : mise sur lie. Smaak van heel goede, moderne muscadet, met eenheid, frisheid en gedegenheid. Moet passen bij gepocheerde vis.

(Delhaize : 4,59 euro).

Muscadet de Sèvre et Maine, 2006

Frisse, presente citrusneus en een volkomen droge, goed gebonden smaak. Eenvoudige wijn voor bij oesters. (Delhaize : 2,99 euro).

Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, 2006

Wat neutraal aan de neus, zonder accent op frisheid of rijpheid. Maar wel een goede, levendige frisse smaak. Wijn voor bij de mosselpot. (GB/Carrefour : 3,82 euro).

Clos de la Chapelle, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, 2006

Kunststof kurk. De neus is fris, rijp en diep zoals van een mise sur lie verwacht mag worden. De smaak is fris en levendig, goed geknoopt en met lengte. Moet passen bij geroosterde vis, zoals sardientjes. (Colruyt : 4,85 euro).

Besluit : Alle geproefde wijnen zijn meer dan correct, mooi droog en passen aan tafel.

Le nouveau muscadet est arrivé.” Is het dan toch waar ?

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content