Geen titel.
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (256), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : vin du Midi (2).
Meestal is de bodem van de wijngaarden in de Midi uiterst gevarieerd, dikwijls zelfs op hetzelfde perceel. Maar hij is altijd zo arm dat alleen wijnstokken en olijfbomen er gedijen. Het multicépage-karakter van de appellations, dat moet leiden tot smaakbreedte en zelfs tot smaakcomplexiteit, wordt dus ook nog ‘gemoduleerd’ door de variatie in de samenstelling van de bodem en door de veranderende structuur en oriëntatie van de domeinen. Dit brengt, als alles meevalt, een zekere nuance in de smaak, ver weg van de eentonige juxtapositie van een waaier van druivensoorten, die vooral breedte en veelvoudigheid brengt. Een juiste keuze van de juiste druivensoorten voor de juiste percelen is dus heel belangrijk.
Ook het gedrag van de wijn in de loop van de tijd wordt door de samenstelling erg beïnvloed. In de evolutie van de wijn op fles krijgt elke druivensoort als het ware haar moment de gloire. In het eerste jaar zal vooral het fruit van cinsaut spreken, samen met de neus van syrah. Vervolgens komt carignan met zijn fijne maar wat anonieme structuur, en wordt het boeket van syrah intenser. Grenache en mourvèdre volgen pas na enkele jaren : grenache met zijn substantie en mourvèdre met zijn diepe structuur. De ‘modulatie’ in de tijd van de smaak van de betere wijnen uit de Midi maakt ze aantrekkelijk. Maar dat uiteraard alleen voor diegenen die er kunnen op wachten. Hoe lang is vooral afhankelijk van de kwaliteit van het jaar.
Men zou haast kunnen stellen dat er geen goede zuiderse wijn mogelijk is zonder mourvèdre. Maar deze druif rijpt moeilijk en de rijpheid komt maar als de volle zon erop schijnt. Daarom is mourvèdre de koningindruif van de AOC Bandol aan de Provençaalse kust, waar de wijngaarden aangeplant zijn op de hellingen van een reusachtige baai, open op de zee. Een waar zonnetheater.
Mourvèdre moet zon zien, anders komt er groene, onrijpe bitterheid van, zoals bij onrijpe cabernet sauvignon in de slechte bordeauxjaren. Het is net de smakelijke bitterheid van juist gerijpte mourvèdre die voldoende structuur geeft om de wijn voldoende te kunnen laten verouderen. Zo kan men in de loop der jaren kennismaken met zijn dynamiek : le moment de gloire is dan le moment de mourvèdre.
Vandaag proeven we Midi-wijnen uit het middengebied van de prijsklasse, volgende keer komen de duurdere flessen aan bod.
Château St. Louis La Perdrix,
Costières de Nîmes 2002
Zachtbruine, geëvolueerde kleur. Versleten neus. De smaak is dun, zuur en arm. Wat men noemt een ‘winkeldochter’. Geen gastronomische toekomst. (GB/Carrefour : 4,02 euro).
Cellier de la Gavotte, Côtes de Provence 2005
Frisse purperen kleur met matige concentratie en een frisse neus van fruit zonder diepte. De wijn zet zeer smakelijk aan in de mond, maar houdt de charme niet vol : hij wordt wat stug en kort. Moet passen bij geroosterde worst, buiten. (Colruyt : 4,28 euro).
Château de Pouzols, Minervois 2005
Robuuste kleurconcentratie en een nuance van vers. De neus is ook stevig maar wat ruw en de smaak is genadeloos stug met een bitterpunt op het einde. Moet passen bij geroosterd rundvlees. (Colruyt : 3,59 euro).
Château Les Palais, Corbières 2005
Goede kleurconcentratie met een nuance van frisrood. De neus is charmant en breed, en annonceert smakelijkheid. Zeer aangename, mondvullende smaak met goed fruit en een juiste extractie. Kan al passen bij een complex smakende stoofpot. (Delhaize : 3,29 euro).
Latour de France,
Côtes du Roussillon Villages 2004
Frisse purperen kleur van matige concentratie. Neus met gedegen fruit en iets diepte. De smaak van goede, eenvoudige wijn. Voor in de tuin en bij de barbecue.
(GB/Carrefour : 4,43 euro).
Les Figuiers, Fitou 2005
Frisrood en matige concentratie. Neus van heel mooi, fijn fruit en wat diepte. In de mond komt zachte smakelijkheid tot en met het einde. Moet passen bij gebraden kip.
(Delhaize : 3,49 euro).
Door Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier