Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Pieter Loridon aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

HET PAKKET GEPROEFD

Lys de Volan, Condrieu 2005 (Frankrijk / 26,20 euro)

Pieter Loridon : Deze witte wijn vind ik héél lekker. Hij heeft een sterke en diepe, intensieve smaak, maar is toch redelijk fris. Ik denk dat dit een iets minder goedkope wijn is. Rond 30 euro ?

Frank Van der Auwera : De kleine AOC Condrieu is de heimat van de viognier, de druif die rijpheid met fraîcheur weet te verzoenen. Zoals in deze uitstekende, romige cuvée, duidelijk afkomstig van lage rendementen. Qua boeket en smaak één lange reeks impressies van crème au beurre, rijpe Provençaalse perzik, meloen en nectarines, mollig maar toch mooi fris en sappig, met een ‘noterige’ finale. Serveer deze rijke wijn niet té koud, wel rond 11/12°.

Stonecross, Chenin Blanc Primeur 2007, Western Cape (Zuid-Afrika / 3,25 euro)

PL : Kan volgens mij altijd gedronken worden. Ik vind hem licht, fruitig en fris. Lijkt me goed als aperitiefwijn, bij lichte gerechten of gewoon op een terrasje. Niet uitermate speciaal, maar ook niet storend, gewoon lekker zonder meer. Dit lijkt mij de minst dure van de drie. Rond 5 euro ?

FVdA : In Zuid-Afrika liggen de wijnseizoenen ‘voor’, dus belanden de eerste wijnen 2007 nu al in onze rekken. Dit is een pretentieloze, maar lekkere fruitdeugniet. Haast parelmoer qua kleur, voorzien van een opstuivend parfum, van onder meer roze pompelmoes, perzikbloesem en lychee, daarna lekker sappig, met limoen en appel in de hoofdrol. Koel geserveerd, én niet te lang bewaard, een gegarandeerde zomerhit.

Leasingham, Shiraz 2002 Bin 61, Clare Valley (Australië / 12,90 euro)

PL : Heel donkerrode kleur. Het is ook een ‘dikke’ wijn. Ik kan de smaken moeilijk thuisbrengen, misschien wat kersen ? Redelijk zware wijn die het best bij zware gerechten lijkt te passen, zoals wild. Geen wijn waar ik meerdere glazen van kan drinken. Rond 10 euro ?

FVdA : Inderdaad een fruitduivel met behoorlijk wat alcohol (14,5 %) en structuur (18 maanden op eik), maar tevens een voortreffelijke maaltijdwijn. Nog donkere, olietranende kleur, gevolgd door een boeket van vanille, eucalyptus, zoethout en geroosterde koffiebonen, in de mond gevolgd door een vlezig zwart bessen- en kersenfestival, bittere chocolade en peper, typisch voor de shiraz. Fumé-finale. Nog robuust en gespierd, dus geen wijn voor doetjes of beginners. Schenktip : 14° maximum.

Wijnen : te koop bij Colruyt, zie www.colruyt.be of http://wijn.colruyt.be/wine

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content