Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (247), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : beaujolais.

Beaujolais is, althans volgens de Franse schrijver-journalist Léon Daudet (1867-1942), naast de Saône en de Rhône, een van de drie grote ‘stromen’ die Lyon ‘bevloeien’. De wijngaarden staan van noord naar zuid op een strook van nauwelijks 15 kilometer breed en 50 kilometer lang, van Mâcon tot aan de voorsteden van Lyon, de ware grootstad van de Franse gastronomie. Het gebied is goed voor 1,5 miljoen hectoliter wijn, afkomstig van 23.000 hectare wijngaarden, haast uitsluitend (99 procent) beplant met gamaydruiven. Deze druivenstok werd door een kruisvaarder als relikwie meegebracht naar huis, naar het gehucht Gamay in de gemeente Saint-Aubin. In de relatief zware gronden daar, gaf de druivenstok overvloedig veel wijn van erg lage kwaliteit. Zo slecht zelfs dat Filips de Stoute in 1395 deze soort druiven voor heel Bourgogne buiten de wet stelde.

Ten noorden van Villefranche-sur-Saône, ongeveer in de helft van het beaujolaisgebied, is de wijn wat ‘ernstiger’. Hier vindt men de Beaujolais-Villages en de tien cru’s met een eigen appellation : Saint Amour, Juliénas, Chenas, Moulin à Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côte de Brouilly en Brouilly. (Deze cru’s kunnen opnoemen is een klassieke examenvraag van het Franse wijnschenkersexamen.) Ten zuiden van Villefranche is de bodem wat minder granietachtig en vinden we ‘gewone’ Beaujolais en Beaujolais Primeur.

Beaujolaiswijn wordt altijd gemaakt van hele trossen druiven en de rust in de streek gedurende de oogstperiode is te danken aan het feit dat de lawaaierige oogstmachines, die de druiven van de trossen losschudden, niet mogen worden gebruikt. In de hele bessen komt er een enzymatische, zuurstofvrije gisting op gang die het vruchtenzuur (maleïnezuur) afbouwt en speciale aroma’s van rijpe bananen oproept. Voor de primeurversie (meer dan 600.000 hl) bedraagt de inweekduur nauwelijks een viertal dagen, zodat er heel weinig tannine uit de druiven in de wijn overgaat. Bovendien wordt de kuip door koolzuur voor zuurstof afgeschermd. Deze primeurwijnen zijn erg simpel fruitsapachtig en hebben de reputatie van de streek in alle beschaafde wijndrinkende landen tot een dieptepunt gedreven. Met als gevolg een grote crisis in de verkoop van alle beaujolaiswijn en dalende prijzen. Bij oordeelkundige keuze zijn er dus zaken te doen.

Recentelijk zijn er bovendien enkele appellationfraudes aan het licht gekomen, wat de reputatie van beaujolais in Frankrijk, waar de appellation als heilig wordt ervaren, nog verder heeft beschadigd. Authenticiteit wordt echter op de exportmarkten niet gedronken, kwaliteit wel.

Moulin à Vent, Jean-Paul Selles

Goede kleurconcentratie met een verse nuance, maar ook een kleine nuance van rijp. Discrete neus van het framboostype. De smaak zet aan in het fruit maar valt dan weg. Simpele fruitwijn voor op het terras. (GB/Carrefour : 7,61 euro).

Brouilly 2005, Jean-Paul Selles

Goede kleur maar niet kersvers. Typische neus van rijpe kersen. De smaak zet aan in fruit maar is kort en eindigt in simpele tannines.

(GB/Carrefour : 7,19 euro).

Morgon 2005

Vrij lichte kleur met een nuance van vers en een brede open rand. Neus van rood fruit, typisch voor beaujolais maar geen spoor van Morgonstevigheid. De smaak is eenvoudig friszuur en anoniem. ‘Salamiwijn’. (Colruyt : 4,77 euro).

Morgon 2005, Jean-Paul Selles

Heel goed geconcentreerde kleur maar niet kersvers van nuance. De neus is wat stug maar bij opschudden komt een onderbouw van rijp en belegen fruit. Smaak met structuur en wat lengte, een beetje ongedefinieerd. Zeker niet van het simpele fruittype. Goede wijn voor bij stoofpotten van gevogelte en lamsvlees.

(GB/Carrefour : 7,35 euro).

Régnié 2005, Domaine de Vallières

Heel goed geconcentreerde kleur en wat kleine belletjes. Elegante, frisse fruitneus die echter zware, vreemde aroma’s ontwikkelt na opschudden. Idem in de smaak. Verkeerde fles ?

(Delhaize : 4,49 euro).

Saint Amour 2005, Thorin

Goede, kersverse kleur met een nuance van purper en een goede neus van rood fruit. De smaak is genuanceerd in het fruit maar heeft ook voldoende tannines voor een zekere lengte. Goede wijn voor bij ham van het parmatype. (Colruyt : 8,65 euro).

Door Herwig Van Hove – Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content