Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (244), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Spanje.

Sinds het millésime 2000 zijn er in Spanje met zijn 63 DO’s ( Denominación de Origen) geen zwakke oogstjaren meer geweest. Het wordt er zelden te nat en de grote droogte van 2003 werd door de lokale druiven- soorten heel goed verwerkt, zoals dat trouwens ook het geval was in Italië. De recentelijk aangeplante, zogenaamd ‘internationale’ maar in feite Bordeauxse druivensoorten, zijn in de grote droogte allemaal in confituur ten onder gegaan.

Met de entree in de EU is voor Spanje de deur opengegaan voor de export van kwaliteitswijnen : Ribero del Duero, Priorat, Rioja en meer recent nog Toro en Jumilla. De meeste grote Spaanse wijnen vertonen nog altijd hun terroir-gebonden, zuidelijk smaakaccent en zijn flink op weg om de gemakkelijke, dagelijkse, anonieme instapkwaliteit van de nieuwewereldwijnen uit de markt te drukken. Nog een belangrijke opmerking : de grote Spaanse bodega’s houden hun wijnen jarenlang op fles en brengen ze zo drinkklaar op de markt. Men vindt dus nog gemakkelijk wijnen van 1994, 1995 en 1996…

Puerta Adalia 2005, DO Toro, Bodegas Toresanas

Deze DO ligt ten oosten van de beter bekende DO Ribera del Duero, eveneens aan de oevers van de Duero maar meer naar Portugal toe, waar men spreekt van ‘Douro’. De lokale druivensoort tinta de toro is een regionale kloon van tempranillo. Zeer goed geconcentreerde kleur met een kleine nuance van evolutie. Stevige neus met diepte en frisheid, geen spoor van zuiderse vermoeidheid. Aangename, goed versmolten smaak met goede lengte. Voor bij geroosterd vlees. (Delhaize : 4,99 euro).

Monasterio de Santa Ana 2005, DO Jumilla, Bodegas Casa de la Ermita

Een DO ten oosten van het grote blok van La Mancha in Centraal-Spanje, met als kuststeden Valencia en Alicante (streek die ook Levante wordt genoemd, het land van de zonsopgang). De beste wijngaarden liggen niet aan de kust maar op het hoger gelegen hinterland. Er is een traditie van lompe, zware vins médecins, ter versterking van zwakke, hogerendementswijntjes. Maar er wordt van oudsher ook oxidatief verouderde, zachte moscatel gemaakt. Sinds Spanje toetrad tot Europa wordt er hard gewerkt aan moderne kwaliteit, vandaar als belangrijkste druivensoorten de traditionele monastrel (mourvèdre), samen met syrah.

Zeer goed geconcentreerde kleur met een nuance van evolutie. De neus doet wat aan rhônewijn denken maar met een punt van finesse. In de mond komen zeer stevige structurerende tannines. Wijn die moet en kan verouderen om finesse te ontwikkelen. Voor aan de grote tafel. (Delhaize : 4,99 euro).

Abadal 2005, DO Pla De Bages, Masites D’Avinyo

Een Catalaanse DO iets ten noorden van Barcelona. De Catalaanse wijnbouw wordt gedomineerd door twee giganten : Torres en Peralada.

Heel goed geconcentreerde kleur met een nuance van vers. De neus is van goed versmolten zwart fruit (cabernet franc) en elegant. De smaak is krachtig en jong, in een aangenaam stramien van structurerende tannines. Goed gebonden wijn voor bij geroosterd vlees. (Colruyt : 5,25 euro).

Señorio de los Llanos 1999, DO Valdepeñas Gran Reserva

Een soort enclave binnen het La Manchablok in Centraal-Spanje, die vooral ‘coöperatiewijn’ produceerde en nu, zoals Bordeaux, niet meer meekan op de internationale kwaliteitsmarkt. Ook de traditie van witte wijn voor distillatie is weggevallen. Er wordt nu stevig geïnvesteerd, onder meer door Fernandez van de Tinto Pesquera, de topwijn van de Ribera del Duero, en door de Bujandafamilie uit Rioja.

Zachte robijnkleur van de vatlagering en fijne neus van gezond oud hout. De smaak zet sterk aan maar valt wat weg op het einde. Voor bij fijne (Spaanse) ham. (GB/Carrefour : 5,35 euro).

Castillo de Daroca 2005, DO Calatayud, Bodegas del Jalon

Een DO ietwat ten zuiden van de Riojaregio.

Heel goede kleurconcentratie met verse nuance en een frisse neus van syrah. De smaak is aangenaam en goed geknoopt maar wat kort. (Colruyt : 4,45 euro).

Viña del Mar 2002, DO Catalunya, Finca El Padruell

Sinds 1998 in het leven geroepen als een soort privé-appellation, door druk vanuit de groep Torres om uit het beperkende keurslijf van de appellation Penedès te kunnen ontsnappen en zodoende druiven te kunnen kopen uit hoger gelegen percelen, buiten Penedès.

Zachte, evolutieve robijnkleur en een heel goede, zachte fijne neus, ook bij opschudden. De smaak is wat ruw van textuur, vooral na de fijne neus. (GB/Carrefour : 4,39 euro).

Besluit : allemaal wijnen met een heel goede prijs-kwaliteitverhouding.

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content