Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (246), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : cru’s uit de Rhône.

De regionale, zeer algemene appellation Côtes du Rhône (40.200 hectare) behelst alleen wijnen uit het zuidelijke Rhônegebied, meer bepaald van Bollène tot het zuiden van Avignon. Een wat hoger niveau van appellation is de Côtes du Rhône Villages (ca. 10.000 hectare) met een kleiner maximumrendement (45 hl/ha, tegenover 52 hl/ha voor het laagste appellationniveau). Beide AOC’s mogen, wat rode wijn betreft, van een waaier van druivensoorten worden gemaakt maar grenache noir moet de hoofdrol spelen. Er komt warmte en alcohol van. Grenachewijn is echter op zichzelf erg oxidatief en wordt daarom altijd gemengd met andere druivensoorten, zoals syrah voor zijn gekruide aroma’s, mourvèdre voor zijn structurerend vermogen en cinsault voor fruitigheid.

Bij onze rondgang voor rhônewijnen legden we de lat iets hoger. We viseerden hoofdzakelijk cru’s van de zuidelijke Rhône omdat deze nog altijd worden verkocht tegen prijzen ruim onder de 10 euro. We lieten ons echter ook bekoren door een Côtes du Rhône Villages met de vermelding van de gemeente Rasteau op het etiket (780 ha), namelijk deze van de gereputeerde Didier Charavin, die gekend is om zijn stevige maar toch elegante wijnen. Ook een Côteaux du Tricastin van het beroemde huis Chapoutier (met braille op het etiket) konden we niet laten liggen. Côteaux du Tricastin is samen met Costières de Nîmes, Côtes du Luberon en Côtes du Ventoux een appellation die administratief tot de Rhônewijngaarden wordt gerekend, maar die niet tot de appellation Côtes du Rhône behoort.

Van de cru’s uit het zuiden is Châteaneuf-du-Pape zonder twijfel de bekendste en meteen ook de duurste. De gemiddelde prijs voor de recentste millésimes ligt rond 20 euro per fles. De wijn die wij selecteerden is een merkwijn (Père-Papite, 10,99 euro) van het handelshuis Caves Saint-Pierre. Andere cru’s uit het zuiden zijn : Tavel (rosé), Lirac, Gigondas, Vacqueyras en vanaf 2005 ook de rode Beaumes de Venise en Vinsobres.

We ‘vonden’ drie Vacqueyraswijnen van het gezegende jaar 2005. Na het AOC-decreet Côtes du Rhône in 1937, werd de wijn van de gemeente Vacqueyras zeer snel (in 1955) tot het Villagesniveau opgewaardeerd en in 1990 tot cru verheven, met dus de naam van de gemeente als eigen appellation. De verbouwde oppervlakte beslaat 1300 hectare, met een maximumrendement van 36 hectoliter per hectare. De wijnen moeten gemaakt zijn van minstens 50 procent grenache en 20 procent mourvèdre en syrah samen. Ze voeren een reputatie van stevigheid en groot bewaarpotentieel.

Vacqueyras 2005, Caves Saint-Pierre

Heel goede kleur met sombere diepte in het volume en een nuance van zacht-vers. Puntige neus van zwarte kersen en een exotisch accent van kirsch. Goede, jonge, wat ruwe smaak. Voor bij eenvoudig geroosterd vlees en goede varkensworst. (Colruyt : 6,99 euro).

Vacqueyras 2005, Domaine du Col St. Pierre

Heel goede, verse kleur met een nuance van rijp. Kruidige neus met nuances van exotisch fruit (à la schnaps). De smaak is wat simpel jong en iets kort. Voor bij geroosterde kip met kruiden. (GB/Carrefour : 5,99 euro).

Vacqueyras 2005, Château Thézane

Goede kleur met een nuance van zachtrijp. Brede en vooral fijne multicépage-neus. Edele, geknoopte smaak met goede lengte, en met kracht en finesse samen. Grote wijn. Voor bij gestoofd, rijk wild en reblochonkaas.

(Delhaize : 7,89 euro).

Côteaux du Tricastin 2005, M. Chapoutier

Goede kleur met een kleine nuance van rijp. Ronde, warme en tegelijk fruitige en gekruide zachte neus, met brede multicépage-onderbouw. De smaak zet smakelijk aan met een goed tussengebied, maar valt wat weg op het einde. Erg mooie wijn voor bij salami pur porc.

(Colruyt : 5,25 euro).

Rasteau, Côtes du Rhône Villages 2005, Domaine Didier Charavin

Heel goede kleurconcentratie met een nuance van vers. Wat stugge, erg persoonlijke neus met fijne syrah na opschudden. Goed gestructureerde smaak maar wat kort. Voor bij geroosterd vlees in de tuin. (Delhaize : 6,99 euro).

Châteaneuf-du-Pape 2003, Domaine Père-Papite

Geëvolueerde kleur van het zachtrode type. Versmolten neus met delicate aroma’s, fijn en stevig samen. Goede, complexe smaak, tegelijk jong en oud, maar wat kort. Voor bij gestoofd vlees met frisse primeurgroenten.

(GB/Carrefour : 10,99 euro).

Besluit : wijnen met een goede, betrouwbare prijs-kwaliteitverhouding. Voor bij het grote, klassieke vleeswerk zoals geroosterd of gestoofd rundvlees en gebraad.

Foto Gerald Dauphin

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content