Categorie POPULAIR RESTAURANT

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 7 Service 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Om Den Duyventooren te bestormen, passeer je eerst door een groene streek met veel water, romantische optrekjes met mooie tuinen en ook met minder romantische varkensstallen. Op warme dagen waan je je bijna in de Provence. Restaurant Den Duyventooren heeft zijn onderkomen in een oude hofstede. Aan de straatkant bevindt zich de wallinge of duyvenkeete, die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde. De hoeveelheid duivengaatjes in de toren vertelt veel over de belangrijkheid van het bijbehorende kasteel en zijn inwoners.

Den Duyventooren heeft een actuele inrichting. Om licht binnen te laten werden muren gesloopt. Grijs en donkerbruin zijn, zoals dat tegenwoordig bon ton is, de terugkomende kleuren. De vloer is bedekt met eikenplanken. De tafels zijn goed uitgelicht, waardoor de gerechten optimaal tot hun recht komen. Den Duyventooren is een echt eethuis, waar dames met handtassen, oma’s, jongeren, zakenlieden en hele families al vroeg op de avond komen om eens goed en ook voldoende, Belgisch te eten en zich goed te amuseren. De bediening is vriendelijk, de sfeer is gemoedelijk, het eten is gebaseerd op verse producten (melk en eitjes komen van bij de boer) en de prijzen van spijs en drank zijn correct. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zaak, die bijna drie jaar terug opende, vanaf het eerste weekend succes heeft gehad. Ook op weekdagen is het raadzaam om te reserveren.

Het merendeel van de gasten kiest voor het menu en zo deden ook wij (35 euro of 50 euro met aperitief, wijnen en koffie). Een bestelde fles water werd ongeopend op tafel gedeponeerd : de klant mag zelf inschenken ! Na een glaasje cava met een amuusje van haring kwamen twee verschillende voorgerechten : smakelijke kroketjes van grijze garnalen met een zomers slaatje en een torentje van koelkastkoude kreeft en Belgische asperges met raketsla, schaafsel van parmezaan en kort gebakken zalm op een slaatje met truffelvinaigrette (supplement 4 euro).

Wij kozen ook twee verschillende hoofdgerechten. Het sappige en smakelijke borstwit van Mechelse koekoek, dat gevuld was met groentestaafjes, werd opgediend met een zalvend zachte roomsaus, tompoes van krokant gebakken kalfszwezerik met asperges, mosterd van Tierenteyn en fondant gestoomde kruidenaardappeltjes in veldkleed. Bij gebakken sliptong en glazig gestoomde, verse kabeljauw kwamen tarwekiemen, oesterzwammen, spinazie en een spiesje nieuwe aardappelen. De begeleidende wijnen waren correct maar de glazen bleven lang leeg : was het omdat wij te snel dronken of was het omdat er een tekort aan zaalpersoneel was ?

Als afsluiter verscheen een feestelijk, zomers nagerecht van Bellemse aardbeien, een vleugje Ricard, een frambozensausje met szechuanpeper, huisgemaakt roomijs met Bourbonvanille en Brugse kletskop. “U mag nog een koffie nemen”, zei de dienster toen wij om de rekening vroegen. Die koffie sloegen wij over.

Bellemdorpweg 68

9881 Bellem-Aalter. 09 371 97 23

www.denduyventooren.be

Dinsdagavond, woensdag en

zaterdagmiddag gesloten.

Lunch : 15 euro,

menu 35 euro.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content