Wat hebben de ontwerpsters Veronique Branquinho en Cathy Pill en de cineaste Sofia Coppola met elkaar gemeen ? Behalve creativiteit en talent, is dat een passie voor tassen of schoenen, of voor allebei.

Vorige week kwam vanuit Parijs de mededeling dat ontwerpster Veronique Branquinho artistiek directeur wordt bij Delvaux. Het bericht werd de wereld ingestuurd tijdens Branquinho’s defilé voor de volgende wintercollectie, waar meteen al het eerste resultaat van die samenwerking getoond werd. Zelf omschrijft Branqhuino haar stijl als een combinatie van eigentijds en tijdloos en streeft ze discrete elegantie na. Een omschrijving die evenzeer voor Belgiës lederwarenhuis van vertrouwen gebruikt kan worden. De samenwerking lijkt dus logisch en is goed gestart. De komst van Branquinho zou Delvaux meer internationale erkenning en expansie moeten geven. Wordt zeker vervolgd.

Kipling, het tassenmerk met de Belgische roots, bekend van het aapje en de nylontassen, gaat ook de moderichting uit. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om modieuze elementen in de functionele tassencollecties te integreren. Ter gelegenheid van onze modewedstrijd Fashion Weekend, groeide het idee om een exclusieve Fashion Weekend Bag te laten ontwerpen. Kipling ging de uitdaging aan en werkte daarvoor samen met de Brusselse ontwerpster Cathy Pill. Het was een uitdaging, zowel technisch – leer bedrukken – als vormelijk. Isabelle Cheron, vicepresident van Kipling, moest ervoor zorgen dat het universum van Cathy Pill en dat van Kipling – met de functionele vereisten – een goede match werden. Het resultaat kunt u bekijken bij het interview met Cathy Pill en Isabelle Cheron (pagina 42).

Dat een gereputeerde cineaste met een (weliswaar compacte) tassen- en schoenencollectie uitpakt, is minder evident dan wanneer een modeontwerper dat doet. Toch is het geen complete verrassing als de cineaste in kwestie Sofia Coppola heet. Coppola, die in 2004 een Oscar kreeg voor het scenario van Lost in Translation en voor die film ook genomineerd was als beste regisseur, tekende voor Louis Vuitton een compacte accessoirelijn (pagina 31). Aan Coppola wordt immers een onberispelijke goede en hippe smaak toegeschreven. Ze groeide uit tot een übercool stijlicoon en een uithangbord van de independent cinema. Ze is bevriend met ontwerpers als Marc Jacobs en John Galliano. Op haar vijftiende liep ze overigens stage in de couturestudio van Chanel, waar Karl Lagerfeld haar op haar gemak stelde. Ze koos uiteindelijk niet voor een modecarrière, maar ook haar films – zelfs een kostuumdrama als Marie-Antoinette – zetten een zeer eigentijdse en hippe sfeer neer. Coppola pendelt momenteel tussen New York en Parijs (waar ze voor het eerst ook een reclamespot draaide, voor een parfum van Dior) en werkt aan een nieuwe film.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content