Naar het voorbeeld van de luxesector is er nu ook in de meubelindustrie een concentratiebeweging aan de gang. Kleine bedrijven worden overgenomen door grote of gaan samenwerken om sterker te staan. Een greep uit de gebeurtenissen van de laatste maanden.

De investeringsmaatschappij Charme, een private equity fund dat wordt geleid door de zakenlui Luca di Montezemolo ( Fiat) en Diego Della Valle ( Tod’s) heeft de laatste tijd een rist fabrikanten overgenomen, waaronder het negentig jaar oude Poltrona Frau, het plechtige Gebrüder Thonet Vienna en Cappellini, het meest toonaangevende designmerk van de late jaren negentig. De bedrijven, die ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben (of toch : ze maken allemaal meubels), zijn samengebracht in de Poltrona Frau Group. Of de strategie van groepsvorming de juiste is, valt af te wachten. Cappellini was in Milaan in elk geval nog slechts een schaduw van zichzelf.

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat wordt heruitgevonden terwijl we erbij staan : B&B Italia, in de jaren zestig opgezet als een divisie van Cassina en sindsdien geëvolueerd tot een van ’s werelds meest gerespecteerde meubelfabrikanten, is sinds vorig jaar eveneens in handen van een investeringsfonds, Opera, een financieel vehikel van de luxegroep Bulgari. Roberto Falchi, de nieuwe CEO van B&B Italia’s home division, wil op termijn eveneens andere fabrikanten inlijven, maar heeft andere prioriteiten. De naambekendheid van het bedrijf moet groter. Hij plant nieuwe winkels, agressievere reclamecampagnes, en een uitgebreid gamma producten. B&B Italia zal straks niet langer een meubelfabrikant zijn, maar wel een lifestylebedrijf (zie artikel elders in dit nummer).

De herstructurering van de designsector blijft overigens niet beperkt tot Italië. Het trendy Zweedse bedrijf David Design kondigde onlangs aan dat het CBI heeft overgenomen, een ander toonaangevend Zweeds merk (de nieuwe CEO komt dan weer van Swedese, een bedrijf met een verwante designpolitiek). “Door de overname hebben we een sterk platform gecreëerd voor de toekomst”, zei David Carlson, de stichter van David Design. “Ik denk dat de beide bedrijven wel zullen varen bij deze strategische deal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content