In een zestiende-eeuws Antwerps pand creëerde Mouche Van Hool een elegant stadshotel

:: Hotel Julien, Korte Nieuwstraat 24, 2000 Antwerpen, 03 229 06 00, fax 03 233 35 70, www.hotel-julien.com.

waar oude structuren hand in hand gaan met moderne toetsen. “De gevel oogt een beetje banaal”, zegt Mouche, maar wie eens beter kijkt naar het subtiel gelakte grijs van de voordeur van Hotel Julien weet wel beter. De jonge, enthousiaste gastvrouw heeft al twee levens doorlopen : één in de reclame en één in de binnenhuisinrichting. En toch bleef ze al die tijd dromen van de ultieme uitdaging : een klein hotel in het stadscentrum, in een pand dat betaalbaar was en waar ze zich goed zou voelen. Uiteindelijk vond ze wat ze zocht achter de gevel van een postzegelwinkeltje. “Ik wist precies wat ik wilde en architect en binnenhuisarchitect Gerd en Kristl Van Zundert hebben dat perfect aangevoeld.”

De gang – wit met een subtiele schijn van groen en met de oude majestueuze trap op de achtergrond – bepaalt meteen al de sfeer. Het voormalige huis De Drye Copkens, dat in 1520 werd opgetrokken, heeft zijn zwier en zijn allure behouden. Aan de receptie trekt een moderne kast de aandacht, maar ook een portret van Peter Lindbergh en een prachtige glazen wand, verdeeld in vierkanten, waarachter de binnentuin zichtbaar is. Die werd in een vorig leven door een glazen dak overkoepeld en is nu een rustpunt waar het licht binnentuimelt.

“Ik heb veel gereisd en in vele soorten hotels geslapen. Daarom wist ik precies wat ik wilde en mijn man heeft me daarin erg gestimuleerd”, zegt Mouche Van Hool, terwijl we door de nieuwe witte kamers lopen waar de oude structuren hand in hand gaan met moderne elementen. En van op een terrasje kijken we naar de toren van de kathedraal en naar de Boerentoren.

We slapen in kamer vier, met witte, onbezette muren en een paar discrete moderne meubels onder vrijgemaakte, vier eeuwen oude balken. De bedden zijn perfect, de donsdekens ook. Maar de bijzonderste plek is de lounge, waar de geschilderde engeltjes tegen het plafond in ere werden hersteld, de open haard brandt en de zwart gelakte lambrisering voor een heel eigen sfeer zorgt. Een plek om te lezen en bij een glas rode wijn tot rust te komen.

’s Anderendaags ontbijten we in de aanpalende ruimte, waar een elegante, lange en doorleefde kloostertafel staat met acht juweeltjes van stoelen, van Eames : zwart op beukenhouten pootjes. Er worden diverse knapperige broodjes gebracht, een glas vers geperst fruitsap, er is een ruime keuze aan brood, charcuterie, kaas en muesli, maar zelf houden we het bij een gekookt eitje. Voor wie tijdens de dag trek heeft in een kleine hap is er zelfs roomservice. Hotel Julien telt elf kamers, die tegen 160, 180, 210 en 250 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content