:: Torus, Koninginnestraat 8, 2000 Antwerpen, 03 231 41 92 en 0495 100 894, www.pauldemuynck.com.

Een antiquair en zijn charmante gastvrouw creëerden in hartje Antwerpen een b&b die getuigt van een zeldzaam verfijnde smaak. Antwerpen is weer een prima overnachtingsadres rijker. Paul Demuynck is kunsthistoricus, was vijf jaar lang de rechterhand van Axel Vervoordt en staat sinds zestien jaar op eigen benen. Lieve is dol op gasten ontvangen en koken, en samen delen ze nog eens een passie voor het restaureren van oude huizen. Het negentiende-eeuwse pand in de Koninginnestraat, waar ze wonen, is al het derde project van Paul. “Eigenlijk ben ik altijd al een recycleerder geweest”, zegt de antiquair. “Ik gebruik voorwerpen en huizen opnieuw. Bij Axel Vervoordt ontdekte ik de waarde van antieke, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en ook in mijn zaak heb ik een voorkeur voor objets insolites, speciale voorwerpen.”

In het huis was veel authentiek materiaal aanwezig, het zat alleen verborgen onder verflagen, pleisterwerk en planken. Bij de restauratie gingen liefst zeven containers afval de deur uit. Wie er binnenkomt, ontdekt een verfijnde maar eclectische wereld met open haarden in Louis-Philippe-stijl die harmonieus gecombineerd werden met Roemeense huwelijkskisten, een koperen olielamp uit het Midden-Oosten, twee abstracte schilderijen van Parviz Nakhaï of een tafel met geweven blad, eigenlijk de basis van een Indisch bed dat nu op poten voortleeft.

Omdat de zaken omwille van de werken slecht gaan in de Antwerpse binnenstad, verloor Paul niet alleen een flink stuk van zijn inkomen, ook zijn sociaal leven ging gelijk achteruit. Het openstellen van een deel van het negentiende-eeuwse huis voor gasten leek veel op een nieuwe uitdaging.

Het is wel klimmen naar de tweede verdieping voor de eerste kamer die werd klaargestoomd. In een sobere maar voorname sfeer van grijsbeige en withouten parket met dito deuren, getuigt ook deze kamer aan de achterzijde van de goede smaak van de gastfamilie. Een oude kleerkast en antieke nachttafeltjes, acht negentiende-eeuwse kleine tekeningen vervolledigen een geheel waarin ook plaats is voor modern comfort : van een internetaansluiting tot televisie met dvd-speler. Een kwaliteitsbed rondt het geheel af en ’s nachts is de rust er totaal. Voorlopig ligt de badkamer met douche wel op twee stappen verwijderd, maar met de kamerjassen is dat geen probleem. In de toekomst wordt aan een verbinding tussen badkamer en slaapkamer gedacht. En reeds liggen de plannen klaar voor nog een tweede gastenkamer.

Het ontbijt met krant en vers geperst sinaasappelsap wordt in eenzelfde sfeer van verfijnde elegantie geserveerd. Een absolute aanrader. B&b Torus telt één kamer die aan 125 euro wordt verhuurd, inclusief ontbijten.

Kort

Ligging : in de binnenstad

Sfeer : romantisch

Reistijd : een half uur rijden van Brussel

Prijsklasse : correcte prijzen

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content