:: Le Clos St. Jacques, 9 Rue Saint

Jacques, F-59400 Cambrai,

Frankrijk, +33 327 74 37 61,

www.leclosstjacques.com.

Op een historische plek in hartje Cambrai bouwden Babeth en Roger een voormalig brouwershuis uit tot een gastenverblijf met charme en hartelijkheid.Wie in Cambrai de Rue St. Jacques in loopt, ziet het meteen : Babeth en Roger zijn doeners, en de gevel van hun chambre d’hôte getuigt daarvan. Het stel heeft een gevarieerd parcours achter de rug, woonde tien jaar in een afgelegen stad in de brousse in Nigeria en had er altijd massa’s bezoekers over de vloer. Toen ze naar Frankrijk terugkeerden, voelden ze zich een beetje ontheemd en Babeth, schilderes van beroep, was het pendelen tussen het platteland en Cambrai al snel beu. Toen ze in de stad een pand ontdekten dat bij een brouwerij hoorde, ging een wereld open. “En toch stond er niets in het huis, dat helemaal onderkomen was”, herinnert Roger zich. “Maar het had iets onbeschrijfelijks, twee uur later tekenden we het compromis.”

Vijf jaar verder is het huis niet alleen grondig maar met respect voor het verleden gerestaureerd, tijdens de herstellingswerken ging Roger op zoek naar het verleden en ontdekte dat het altijd een plek van ontmoetingen was geweest. Ooit stond er een klooster, later werd het een verzamelplaats voor bedevaarders op weg naar Compostella, uiteindelijk het woonhuis van de brouwerij. “We beseften dat we het huis in die functie moesten herstellen, openden vier jaar geleden onze zes gastenkamers en vonden in geen tijd de sfeer terug die we in Nigeria hadden gekend : die van een plek waar anderen graag komen.”

Babeth schuimde stad en land af op zoek naar spullen die anderen niet meer wilden, tot op de markt in Tongeren toe. Ze herstelde stoelen, liet fauteuils overtrekken en zorgde hier en daar voor een likje verf. Het huis getuigt van die zoektocht, en antiek, brocante en rommel staan er door elkaar, soms zelfs in iets te grote aantallen. Maar de charme is hersteld en we brengen een heerlijke nacht door in de zeer grote kamer Campagne, helemaal onder het gebinte, met een badkamer in een soort grote kast. Terwijl de auto op de binnenkoer veilig slaapt. Nog ruimer is de Suite des Anges, maar ook de kleinere kamers bezitten de ouderwetse charme van weleer. En als ik terugkom, wil Roger, een zuiderling die nu verliefd is op het noorden, me het 200 kilometer lange ondergrondse gangenstelsel van de stad tonen.

’s Morgens komen Frans brood en croissants op tafel en begin april wil Babeth de gastvrijheid bekronen met een heuse table d’hôte. Le Clos St. Jacques telt vijf kamers die tegen 59 en 69 euro worden verhuurd. Voor de vierpersoonssuite wordt 139 euro gevraagd. Ontbijten kost 7,50 euro per persoon en lezers van dit blad die Weekend Knack meenemen, wacht nog een verrassing.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content