Ligging : in het stadscentrum | Sfeer : oud pand met themakamers | Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel | Prijzen : correct

Stavelot is geen onaardig stadje, de omgeving ervan is wondermooi en heuvelachtig. Dat hadden Ad Nagel en Frank Noten al eerder in de gaten, en vijf jaar geleden streken ze definitief in het stadscentrum neer. De heren hadden aardig wat afgereisd en een verblijf in een B&B in de buurt van Porto fungeerde daarbij als een eye opener.

“Een voormalige chef van de Ritz runde met zijn vrouw een heel bescheiden gastenverblijf waar vele wijnen werden geschonken en vooral lekker werd gegeten. De uitbater had jaren voor grote sterren gewerkt en ondanks de glamour veel doffe ellende gezien. Hij besloot in de Dourovallei uit te bollen en de levenskwaliteit van die man greep ons recht naar het hart”, herinnert Ad zich. De voormalige onderwijzer is de drijvende kracht achter het hotel Dufays. Hij rolt zijn eigen shagjes, is ook nog een vlotte prater en biedt gasten bij aankomst meteen een drankje aan in zijn privéruimtes.

Het huis dateert van 1781 maar werd een eeuw later verbouwd, en al die jaren woonde de familie Dufays er, lokale notabelen die advocaat, notaris of vrederechter waren. Van een stokoude, ongetrouwde dochter kochten ze het pand, met alles erop en eraan. “Dat was een meevaller, maar het betekende ook dat we containers afval afvoerden.”

Het duo kon na anderhalf jaar werken tevreden terugkijken op de geleverde arbeid : zes gastenkamers, elk met een verschillend thema. We hadden graag de jarendertigkamer betrokken, maar die bleek al bezet, en de Franse kamer werd door Ad om onduidelijke redenen afgeraden. De 1001-nacht oogde wat kitscherig, zodat we uiteindelijk voor Afrika gingen, op de eerste verdieping, aan de tuinkant. Die is voorzien van een hemelbed en vooral van een heel fraaie, grote badkamer met ligbad. Een groot masker waakt tijdens de nacht over de slapers en de ruimte is in tinten van bruin gezet. Er hangen en rusten overal objecten die naar Afrika verwijzen, maar loepzuiver zijn ze allemaal niet.

Er is ook een balkon met een wat doorleefde bloemenbak en een prachtig uitzicht op de heuvels. En beneden wacht een ontbijt dat er zijn mag, met zowat alles erop en eraan, van vers gesneden fruit tot een heus eitje naar keuze dat Ad naar wens klaarmaakt. En dan vergeten we nog de innemende glimlach van de gastheer, voor wie geen moeite te veel is om het zijn gasten naar wens te maken. Maar dat had u al begrepen.

Info

Hotel Dufays telt zes kamers die tegen 95, 105 of 115 euro worden verhuurd.

Hotel Dufays,

Rue Neuve 115,

4970 Stavelot, 080 54 80 08,

www.bbb-dufays.be

TIP

Honderd kilometer bewegwijzerde wandelpaden, en in het bijzonder de Hoëgneroute, al valt die in het weekend een beetje druk uit.

De drie musea in de lokale abdij.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content