GASTRONOMISCHE TAPAS

Pedro Diaz en zus Maria Teresa serveren Spaans festijn tegen instapprijs. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE : SPAANS WIJKRESTAURANT

KEUKEN : 7,5

DECOR : 6

COMFORT : 6,5

SERVICE : 7

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU : 9

Verrassingen komen wanneer je ze niet verwacht. Zo geschiedde bij een bezoek aan het pastelkleurige restaurant Leonor, dat al drieëndertig jaar bestaat. Wij hadden vernomen dat het de moeite loont om naar de Brusselse Hallepoort af te zakken, waar zich wel meer Iberische restaurants bevinden. Leonor heeft een spijskaart die verrast : naast enkele op voorhand te bestellen klassiekers ( zarzuela of vispot, callos of darmen en fabada of Asturische bonenstoofpot), staan er ook persoonlijke bereidingen op, met invloeden uit de nieuwe Spaanse keuken.

Leonard ligt tegenover de vermaarde Fontainasfrituur, die volgens kenners betere frieten bakt dan de minstens even beroemde frituur aan het Jourdanplein.

Wij werden met zachtaardige charme ontvangen door Pedro Diaz, die ons rustig vertelde hoe de vork in de steel zit. Bij Leonor beschouwt de familie het als een uitdaging om de smaakherinneringen uit de keuken van haar jeugd te verwerken in lichte en inventieve gerechten. Om de moderne Spaanse keuken onder de knie te krijgen, werden stages gevolgd in het atelier van El Bulli. De spijskaart is ingedeeld in de hoofdstukken ’traditie’, ‘auteur’ en ‘nieuwe gerechten’. Bij het hoofdstuk ‘auteur’ treft men creaties die uitgroeiden tot klassiekers, zoals de nieuwe versie van stoofpot gecombineerd met citroensorbet (10,50 euro) en zeebaars tussen koud en warm met cider (10,50 euro). De meeste gasten kiezen echter voor het hapjesmenu van 35 euro, dat sinds kort concurrentie heeft gekregen van twee nieuwe degustatiemenu’s van 45 en 55 euro.

Wij namen het menu van 35 euro en beleefden een culinair feest. Chips en schuim van parmezaankaas was het eerste hapje, gevolgd door schijfjes van sint-jakobsschelpdier met zoete appelmoes en aceto balsamico. Die combinatie vonden wij minder geslaagd. Gamba’s kwamen op sneeuw van olijfolie met schuim van schaaldieren. Gebakken tonijn en fondue van tomaat werden opgediend in sardineblik. In schellen uiteenvallend vlees van op lage temperatuur gegaarde kabeljauw werd gecombineerd met malse inktvis en risotto. Gebakken ganzenlever was ‘verleukt’ met ‘mondknetters’. Ver gegaarde lamskoteletjes lagen in het bord met asperge en rösti. Smakelijk rundvlees werd opgediend met champignons en gebakken aardappel. Afsluiten deden wij met mousse van amaretto en aardbei.

Het is duidelijk dat Pedro Diaz zijn passie voor de nieuwe Spaanse keuken wil delen met zoveel mogelijk gelijkgestemden en de prijzen laag houdt. Kredietkaarten worden niet geaccepteerd en vanaf donderdag is reserveren aangeraden.

Info

TAPASRESTAURANT LEONOR

HALLEPOORTLAAN 16, 1060 SINT-GILLIS

02 537 51 56

WWW.LEONOR.BE

Zaterdagmiddag, zondag en woensdag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content