GASTRONOMISCH BOKRIJK

Chef-kok Jeff Beyens weet met zijn gerechten lekkerbekken te epateren. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE

HEDENDAAGSEGASTRONOMIE

KEUKEN 7

DECOR 7,5

COMFORT 7,5

SERVICE 7

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7

Het Openluchtmuseum Bokrijk moet het hebben van het zomerseizoen. Dan is het er fijn toeven en als de honger naar heemkunde omslaat in honger naar iets lekkers, dan wacht er ’t Poorthuys. Het gastronomisch restaurant bevindt zich in een meer dan tweehonderd jaar oud gebouw, aan de rotonde voor de ingang (2) van het domein. De parking ligt verscholen achter de struikbeplanting aan de andere kant van het verkeersplein. Het eethuis verrast de bezoeker met een hedendaagse, uitgezuiverde inrichting. Donker gelakt houtwerk, bleke muren zonder smuk, sfeergevende lichtarmaturen : alle elementen zijn aanwezig om eigentijds te tafelen. De moderne inbreng werd door de binnenhuisarchitect op een smaakvolle manier gekoppeld aan de historische elementen, zoals de schouw en het gewelfde plafond.

Wij werden onthaald door sommelier en maître d’hôtel Jan Geboers. De man kent zijn stiel en bij navraag bleek dat niet verwonderlijk : hij werd zes jaar opgeleid in de eetzaal van Bruneau en werkte tien jaar voor de Wijnmakelaarsunie. In ’t Poorthuys wordt het leven hem niet gemakkelijk gemaakt : de keuken bevindt zich op de eerste verdieping en ieder gerecht wordt door Jan Geboers in sneltreinvaart naar beneden gedragen.

Er is een spijskaart met een tiental voor- en hoofdgerechten die in prijs variëren van 16 tot 30 euro. Het visitekaartje is het menu (drie gangen 37 euro, vier gangen 44 euro, vijf gangen 54 euro). Het prestigemenu draagt de naam Puur Natuur en kost 63 euro. Snel kan ook, met de lunch van twee gangen (29 euro).

Wij kozen voor het driegangenmenu. Het voorafgaande hapjesfestival bestond uit kroepoek met tomatenmayonaise, grissini met crème van eitjes van tobiko (vliegende vis), mierzoete crème brûlée van ganzenlever en kalfskop in schaaldierenbouillon. Het voorgerecht was volgens de laatste mode gepresenteerd en samengesteld uit pata negra-ham met gerookte paling, komkommer, radijs, kruidencoulis en crumble van wasabi. Stevig en smakelijk vlees van Australisch rund volgde en werd begeleid door wortelpuree, groene asperges, pijpajuin, onkundig gesneden zeshoekige kasteelaardappels en bruine saus van kalfsbeenderen. Rood fruit met meringue, gelei en crémeux van munt was de lekkere en mooie afsluiter.

Info

‘T POORTHUYS

DOMEIN BOKRIJK

HERCKENRODEPLEIN 2

3600 GENK

011 265414

WWW.POORTHUYS.BE

Woensdag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content