Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

BIJENKORVEN – beehiving

Vormden vroeger socio-demografische kenmerken als leeftijd, geslacht en inkomen de voornaamste basis voor sociale organisatie. In de toekomst wint onze innerlijke leefwereld aan belang. Vrienden en kennissen worden niet gekozen in functie van de eigen achtergrond en afkomst, maar volgens individuele interesses en voorkeuren. Net zoals bijen rond een bijenkorf, vullen we onze leefwereld met mensen die, ongeacht hun achtergrond, onze passies delen. Het volstaat een kijkje te nemen in lokale kook- en tuinclubs: mannen en vrouwen, jong en oud, havenarbeider en advocaat vinden er elkaar in gedeelde hobby’s. De oude sociale barrières van rang en stand zijn weggevallen, en daarmee ook de homogene beslotenheid van sociale verenigingen. Een bezoek aan een wijnproeverij, literaire vereniging, wereldmuziekfestival, fitnessclub of muziekschool levert steeds hetzelfde heterogene beeld op. Zelfs de Harley Davidson-clan is niet langer de verzameling klonen-van-elkaar: de deelname van vrouwelijke bikers was nog nooit zo groot. Ontvoogd van kerk en bevrijd van traditionele statusopvattingen, hebben we geleerd onze verlangens en behoeften uit te drukken en bevredigen.

Omgekeerd tillen we minder zwaar aan status- en inkomensverschillen en des te meer aan de interesses van onze naasten. Je kan zeggen dat we toleranter zijn geworden: we accepteren makkelijker dat mensen zich laten leiden door hun interesses en koppelen minder verwachtingen aan hun sociale achtergrond. Een andere stuwende kracht achter ‘het bijenkorven’ zijn onze haast ongeremde mogelijkheden tot sociaal contact. Het mooiste voorbeeld is het internet, waar sociale verschillen zoniet irrelevant dan wel verborgen zijn. Fans van Star Wars, Sony PlayStation en duizenden andere thema’s vinden er elkaar in levendige newsgroups en chatboxen. Net zoals in de lokale kookclub, kan in een gedeelde passie de kiem schuilen van een intieme vriendschap. Let wel: bijenkorven vergt vaardigheid. Zo is diversity IQ een noodzaak: het vermogen om tolerant en flexibel om te gaan met alle soorten mensen. Uiteraard beperken we ons niet tot één bijenkorf: we vliegen gulzig van de ene honingpot naar de andere. (Wim Denolf)

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Meer inlichtingen op onze website: www.opusXXI.com. Of Tel. (02) 467.58.54.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content