Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

GERMONELLA – de bacterieoorlog

In de jaren ’80 gingen we lichaamsvet te lijf met fitnessvideo’s van Jane Fonda. Het voorbije decennium kregen milieu en klimaat al onze aandacht. Tegenwoordig hebben lichaamscultuur en ecologisch bewustzijn elkaar gevonden in een algemene, maar tot mislukken gedoemde strijd tegen bacteriën, ziektekiemen, microben en gifstoffen. ‘Antibacterieel’ vermeldt het etiket van talloze schoonmaak-, was- en lichaamsverzorgende producten. Zelfs tandenborstels, speelgoed, een autostuur en sokken bevatten antibacteriële componenten. De consument is wantrouwiger dan ooit. Berichten over bodemvervuiling, dolle koeien en dioxinekippen, ziekenhuisvirussen en verziekende aircosystemen in vliegtuigen versterken het angstgevoel. De verbruiker eist toezicht en bescherming door de overheid en wapent zich tegen ongewenste belagers. Keuken, badkamer en toilet worden aangepakt met antibacteriële stoffen als chloroxylenol en lysol. In publieke plaatsen als kantoren en metro’s zuiveren filters de door pollen, stof, rook en bacteriën vervuilde lucht. Kraantjeswater wordt ingeruild voor een waterautomaat, wc’s zijn voorzien van de nieuwste snufjes. Bacteriën, pesticiden en bewaar- en smaakmiddelen: ze belagen ook onze voeding. Niet toevallig verhoogde Delhaize het aandeel verse en biologische geteelde voeding sinds ’98 van 1 naar 10 procent, en stellen Amerikaanse supermarkten consumenten gerust met food safety programs. Ondertussen bestrijdt de National Science Foundation voedselbacteriën met microchips en genetische manipulatie. Zelfs spruitjes liggen onder vuur, na berichten over de aanwezigheid van volstrekt natuurlijke en onschadelijke gifstoffen die hen en andere voedingsmiddelen beschermen. De oorlog tegen bacteriën neemt zorgwekkende proporties aan. Want bacteriedodende middelen spelen in op de misvatting dat àlle bacteriën schadelijk zijn en moeten uitgeroeid worden. In werkelijkheid elimineren ze onschadelijke bacteriën, terwijl hun resistente nakomers virulenter zijn dan ooit. In het huishouden en de lichaamsverzorging gebruikte stoffen als tryclosan leiden tot bacteriële mutatie, terwijl ook antibiotica voor de veeteelt en gentechnologie in gemanipuleerde gewassen ons immuniteitssysteem aantasten. Reeds in ’95 noemde de American Medical Association multiresistente bacteriën een volksgezondheidsprobleem van kritieke omvang.

Wim Denolf

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Meer inlichtingen op onze website: www.opusXXI.com. Of Tel. (02) 467.58.54.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content