Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

THE NEW FAMILY / FLEXIBELE FAMILIES

Op de valreep van het millennium wordt het traditionele gezin begraven. De samenstelling en interne rolverdeling ervan zijn niet bestand tegen de talloze externe krachten. Die zijn zowel van politieke aard – denk aan de erkenning en fiscale gelijkschakeling van andere samenlevingsvormen, eenoudergezinnen of adoptie door homoseksuele ouders – als van culturele aard. Zo zijn er meer koppels met grote leeftijds- of opleidingsverschillen. Bovendien behoren steeds meer mensen tot meerdere families: na het weggaan of wegvallen van de partner zijn ze hertrouwd. Een typisch probleem van het toekomstgezin heet het sandwich-fenomeen: zelf al een dagje ouder, moeten mannen en vrouwen de zorg voor zowel ouders als volwassen kinderen op zich nemen. Daarbij komt de traditionele rolverdeling op de helling te staan: de opdeling werkende man, huisvrouw en kinderen verdwijnt.

Vrouwen kiezen steeds vaker voor de combinatie van kind en carrière, voor het moederschap op latere leeftijd, of om kinderloos blijven. En het aantal werkende vrouwen in België neemt toe (50 procent in de categorie 15-65 jaar). Bovendien vind je ze vaker in leidinggevende functies: het aantal Amerikaanse bedrijven in vrouwenhanden steeg met 78 procent sinds ’87. De economische macht in het huishouden verschuift dan ook naar de vrouwelijke partner: ze beheert gemiddeld 80 procent van het budget en domineert dure aankopen als computers en auto’s. Ook de opkomst van de skippies ( schoolkids with incomes & purchasing power) en kleuterhypes als de Teletubbies schudden het huishouden door elkaar. De man lijkt het voorlopig wel te verteren: hij besteedt meer tijd aan huishouden en kinderen. In januari ’97 hadden al twee miljoen Amerikaanse mannen gekozen voor role reversal: ze gaven hun baan op om voltijds voor huishouden en kinderen te zorgen. Onderzoek wees uit dat ze de zorgtaak makkelijker vervullen, omdat ze niet de druk voelen een goede moeder te zijn, terwijl hun minder op competitie gerichte echtgenotes zich kiplekker voelen op kantoor. Rolomkering haalt dus voor beiden de druk van de ketel. Bovendien besteden vrouwen-kostwinners, in tegenstelling tot vele werkende mannen, ’s avonds tijd aan de kinderen. Die hebben dus meer dan ooit twee opvoeders. Wie daarbij ‘moeder’ of ‘vader’ is, maakt steeds minder uit. (Wim Denolf)

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Info: via onze website: www.opusXXI.com. Of: Tel. (02) 467.58.54.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content