Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

E-MONEY

Net vertrouwd met Internet-shopping en on-linebankieren? De volgende betalingsrevoluties staan al voor de deur. Zo wordt veel verwacht van de smart card, een plastic kaart die niet alleen de houder indentificeert maar een elektronische databank is, die gegevens opslaat, verwerkt en beveiligt met pincodes en paswoorden. De kaart verschaft een digitale handtekening bij elektronische betaling en verstuurt en ontcijfert geëncodeerde data. Dat kan je geboortedatum, adres of digitale vingerafdruk zijn, maar ook je medische geschiedenis, rekeninginformatie of toegangscodes tot een computernetwerk. Of je rijbewijs, ziekteverzekering en verzekeringspolis, die je voortaan vanop afstand kunt wijzigen en vernieuwen. Ruim 100.000 Nederlandse studenten gebruiken reeds de Studentenchipkaart: zowel voor toegang tot de campusgebouwen, het computernetwerk en administratiesysteem, als voor elektronische betalingen (collegegeld, cafetaria, bibliotheekboetes), openbaar vervoer en elektronische ad valvas. De voordelen zijn groot: verhoogde veiligheid, minder infrastructuurkosten en efficiëntere communicatie tussen administratie en studenten.

Smart cards zijn multifunctioneel en niet aan één instelling of bedrijf gebonden. Met één kaart kun je winkelen op het Net en bij de groenteboer (met e-purses als Proton), inloggen op het bedrijfsnetwerk, bellen en gebeld worden via openbare telefoons of ticketloos vliegreizen en hotelkamers reserveren. De kaartinhoud is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor de betrokken instanties en bedrijven.

De voornaamste groeisectoren voor smart cards – wereldwijd zijn er nu ruim 1 biljoen – zijn de bedrijven, de banksector en de gezondheidszorg. Verloopt de introductie van de Belgische SIS-kaart moeizaam, in Duitsland en Frankrijk zijn respectievelijk reeds 80 en 36 miljoen kaarten operationeel. Betekenen smart cards het einde van de traditionele banken en het papiergeld? Zeker is dat ze de groei van micropayment stimuleren, waarbij de consument betaalt na selectie. Zoals bij pay-per-view-televisie, waarbij je eenmalig bepaalde programma’s aankoopt. Analoog zijn het on-line- downloaden van krantenartikels, muziekstukken en gespecialiseerde software. Je hoeft dus niet te betalen voor wat je niet wenst.

Intussen stimuleert het Internet de ontwikkeling van nieuwe betalingssystemen met transnationale munten eigen aan de cybereconomy. Virtual communities rekenen met eenheden als tijd (besteed aan een opdracht), het aantal uitgewisselde bytes of met credits en punten. Is de euro nu al achterhaald? (Wim Denolf)

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Info via onze website: www.opusXXI.com. Of: Tel. (02) 467.58.54.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content