Furikake

Furikake © GETTY IMAGES

Voor 1 potje

2 el sesamzaad

1 vel nori

2 el bonitovlokken

1 el zeezout

1. Rooster het sesamzaad ongeveer 3 minuten in een droge en hete pan, terwijl je de zaadjes regelmatig omroert tot ze licht beginnen te kleuren. Laat afkoelen op een bord.

2. Rooster de nori kort tot het vel krokant wordt. Dit kun je doen door het vel zeewier boven de warmte van een gasvuur te houden (niet in de vlam, maar boven de vlam) of boven op een broodrooster te leggen. Beweeg in beide gevallen het vel over de warmtebron zodat het gelijkmatig roostert.

3. Breek de geroosterde nori in stukken en doe samen met alle andere ingrediënten in een keukenrobot. Maal tot een grove mix. Je kunt dit ook in de vijzel doen.

4. Bewaar het mengsel in een luchtdichte pot. De smaak wordt minder sterk naarmate het ouder wordt.

Tip: bonitovlokken zijn gedroogde en geschaafde vlokken van de bonitotonijn. Het is ook de basis voor de bekende Japanse dashibouillon. Je vindt zakjes van deze geschaafde vis in de Aziatische supermarkt. Als je het recept plantaardig wilt maken, kun je het ook weglaten. Nori is het zeewier dat je in grote vierkante vellen koopt: hetzelfde groen als er rond een rolletje sushi zit. Je vindt het in de meeste grote supermarkten.

Lekker bij: rijst, avocado, rauwe of gekookte vis, hardgekookte eitjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content