Tijdens het Creativity World Forum goochelt Jacques Colemont met moleculaire hapjes voor vijhonderd beleidsmakers van over de hele wereld. Wij presenteren u een voorproefje van deze ‘culinary exhibition’.

Twee dagen lang, op 15 en 16 november, is het Creativity World Forum (www.creativityworldforum.be) het epicentrum van gonzende ondernemerscreativiteit. Weekend Knack doet mee en is een van de partners. Deelnemers aan het forum krijgen een lawine aan ideeën voorgeschoteld tijdens vier keynote sessions, elf panelgesprekken, twee workshops en een internationale brainstormsessie. Via de matching tool kunnen beleidsmakers, business professionals en organisatoren met elkaar in contact treden. Op 15 november is er voor de deelnemers aan het Forum een culinary exhibition in het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent). Tijdens deze culinaire happening zal Jacques Colemont, eigenaar en chef-kok van restaurant Figaro in Hasselt, moleculair koken voor meer dan vijfhonderd gasten uit alle hoeken van de wereld. Deze Vlaamse culinaire creativiteitsexplosie valt samen met de start van de Week van de Smaak.

Knokken tegen verstarring

Jacques Colemont is een selfmade chef, die op zijn vijftiende jaar uit werken werd gestuurd en in 1969 bescheiden begon met een baanfrituur. Potten en pannen verhuisden enkele jaren later naar een witte villa in de vallei van de Mombeek. Na vier verbouwingen is de villa uitgegroeid tot een elegant en perfect onderhouden complex met, rond een patio, een vermaard delicatessenrestaurant, een oranjerie en twee banketzalen.

De aimabele Jacques Colemont is inmiddels zestig jaar en kan terugblikken op veertig jaar keukenervaring. Als kok, die trouw blijft aan de regels van de klassieke keuken, is hij al twintig jaar aan het knokken tegen de verstarring. Niets is meer dodend voor het enthousiasme dan routine. Jacques Colemont heeft dat op tijd begrepen en heeft zich altijd opengesteld voor vernieuwing, zonder de traditionele keuken overboord te gooien. Hij was een van de eerste Belgische koks die El Bulli bezochten, hij volgde demonstraties in Spanje en heeft de Spaanse keukenrevolutie nauwgezet in de gaten gehouden. De moleculaire keuken gaat ook niet onopgemerkt aan hem voorbij : Jacques Colemont is geïnteresseerd in de deconstructie en constructie van traditionele gerechten en hij experimenteert met nieuwe technieken, die vaak ontleend zijn aan de snoepindustrie.

Acht jaar terug trok de kok uit Hasselt voor het eerst naar de apotheker voor producten als xantaangom of algin. Door het spelen met deze producten en met stikstof blijft de kok geboeid en kan hij zijn gasten verrassen op een extraatje. Het dipje, waar veel vijftigjarigen mee hebben af te rekenen, heeft Jacques Colemont niet gekend. De senior kok voelt zich beter dan ooit. Hij lag de nacht voor wij met hem spraken pas om twee uur in bed en was zes uur later alweer uit de veren om wild te gaan kopen. De motivatie en de aandacht zetten de kok op scherp.

Figaro : Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt. 011 27 25 56. www.figaro.be. Maandag en woensdag gesloten.

Creativity World Forum, International Convention

Center, Citadelpark 9000 Gent, 09 221 74 97,

www.icc-gent.com en www.creativityworldforum.be

Door Pieter Van Doveren | Foto’s Verne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content