Keuken 7,5 Decor 7,5

Comfort 7 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7

Brasserie Latem bestaat al bijna twintig jaar en groeide uit tot een begrip bij liefhebbers van een goed glas wijn en smakelijke terroir-gerechten. De voorbeeldige wijnkaart viel al vele keren in de prijzen. Het prijssysteem zet bovendien aan tot het drinken van kwaliteitswijnen : eigenaar en wijnfanaat Peter Van den Bossche rekent niet met coëfficiënten, maar werkt met een forfaitair systeem. Terwijl men in nagenoeg alle restaurants de aankoopprijs vermenigvuldigt met gemiddeld 2,8 om zo tot de verkoopprijs te komen, betaal je in Brasserie Latem de aankoopprijs plus een bedrag als toeslag (van 12 tot 50 euro). Bij een fles van 70 euro komt maximaal 50 euro voor de restaurateur. De klant betaalt dan maximaal 120 euro. Diezelfde fles kost elders, waar met 2,8 wordt vermenigvuldigd, rond de 200 euro ! De 700 verschillende wijnen die de kaart vermeldt, kun je ook aankopen voor thuis, tegen kelderprijzen.

Er is de laatste tijd veel veranderd in de brasserie. In de eetzaal kwam de piepjonge sommelier Hilde Jonckheere (Sommelier van het Jaar 2008). Dit ontluikende wijntalent introduceert een nieuwe, frisse kijk op het wijngebeuren. Ook de keuken en de inrichting van de brasserie ondergingen een facelift. Het bruinecafésfeertje maakte plaats voor een meer modieus decor, dat wordt omlijst door passende muziek.

Peter Van den Bossche gaat er weer volledig voor. Hij laadde zijn batterijen op in Spanje, Californië, Zuid-Afrika en Azië (zie de reisverslagen op de website). Het repertoire op de spijskaart verfijnde door puur en inventief te koken met topproducten (vlees van slagerij Dobbelare, vis uit Rungis) en verbreedde door invloeden uit Italië, Spanje, Thailand en Japan.

Wij werden stil toen wij nipten van een nobel glaasje sake, Miyaizumi Koten Sharaku Junmai Daiginjo (7 euro) : dat hadden wij niet van een gegiste rijstwijn verwacht. Er kwam op tafel ook een glas Riesling Federspiel, Steinterrassen 2005 van het Oostenrijkse wijndomein Franz Hirtzberger, met gouden kleur, appel en honing in het aroma en een licht minerale smaak (6,50 euro). De twee wijnen werden geschonken naast sashimi van akami– en hamashi-vis met gemarineerde gember, verse wasabiboontjes en drie jaar gerijpte soja (28 euro). De mondvullende sake vol nuances eindigde als winnaar. Bij ‘steak tartaar’, à la minute met de hand gehakt (19 euro), kwamen goede frieten, eersteklasmayonaise, salade met dressing van cabernet-sauvignonazijn (wij misten zuren) en een elegant, fruitig glaasje Domaine Dupasquier 2005 uit de Savoie. Bressekip was klassiek bereid en verscheen met pasta, morieljes, vin jaune-saus en een soepele Paolo Petrilli Cacc’ è Mmitte di Lucera DOC Agramante (2006) uit het Zuid-Italiaanse Puglia (4,75 euro), met aroma van donker fruit en pruim.

brasserie Latem

Kortrijksesteenweg 9

9830 Sint-Martens-Latem

09 282 36 17

www.brasserielatem.be

Door Pieter Van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content