FRANSE BOTERKEUKEN

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Voor zijn Franse bistro Le Jules d’Emilieengageerde Thierry Van Bost de Franse kok Philippe Lartigue. De spijskaart, de service en het merendeel van de klanten is Franstalig. Moeten wij in de rubriek Tafelen Brusselse eethuizen negeren waar men de Nederlandse taal niet machtig is ? Telkens wanneer er een Brussels restaurant aan bod komt en wij schrijven dat de bediening Franstalig is, zijn er geïrriteerde lezers die in de pen kruipen en verontwaardigd vragen of er in Brussel geen vermeldenswaardige adresjes zijn waar men wel Nederlands spreekt ? Mensen die zich ergeren aan een Franse bediening zijn in dit Brusselse eethuis op het verkeerde adres. Het merendeel van de Vlamingen haalt echter de schouders op.

De naam van het restaurant vond Thierry Van Bost bij zijn kinderen Jules, die 2,5 jaar oud is, en zijn zusje Emilie, die 6,5 is. Le Jules d’Emilie bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping van een hoekhuis in Bosvoorde. De eetzaal is ingericht in Flamant-stijl, dus beige en elegant landelijk, en biedt plaats aan hooguit dertig eters. Vanuit de restaurantzaal zie je in de keuken Philippe Lartigue in de weer. Hij komt uit Nantes, werkte in betere eethuizen ( Maurice à Olivier, Au Vieux Boitsfort) en presenteert in Le Jules d’Emilie een beknopte kaart met ‘smakelijke en vermakelijke’ bereidingen, geënt op de Franse boterkeuken. Thierry Van Bost kiest de wijnen en streeft naar een goede prijs-plezierverhouding. In ons geval werd het, op zijn aanraden, een rode Touraine,Saint Esprit (28 euro). Deze coup de coeur was een te gemakkelijke behager, een karakterloze allemansvriend, die wij zijn geld niet waard vonden.

Wij kozen twee verschillende voorgerech-ten : roerei met verse kruiden en weinig smakende zomertruffel (17 euro) en met zorg gebakken, stevige eendenlever , opgediend met gekarameliseerde nectarine en een stroperig zoete fondsaus (19 euro). Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten : gepocheerde schartong met uiteenvallend visvlees, worst uit Lyon, dubbel gedopte tuinbonen en erwtjes en warme salieboter (20 euro) en lekkere gekarameliseerde kalfszwezerik in een met boter opgeklopte kalfsfond met sinaasappel en szechuanpeper, opgediend met verse deegwaren en jonge groenten (22 euro).

Om af te sluiten was er terrine van blokjes appel met karamelijs en vlierbessensiroop (8 euro).

Wij aten smakelijk met veel zoet en veel boter en vonden dat Le Jules d’Emilie voor een beginnend restaurant stevige prijzen hanteert. Maar zolang alle tafels bezet blijven, is het restaurant niet ’te’ duur !

BISTRO

Keuken 7

Decor 6,5

Comfort 6

Service 6

Prijs/kwaliteit 6

Taalkwestie

De horeca is een dienstverlenende sector en dan is het vanzelfsprekend dat je als restaurateur in België probeert om ten minste één persoon in huis te hebben, die de Nederlandse taal beheerst. In de praktijk blijkt dat echter moeilijk haalbaar te zijn, want er is niet genoeg geschoold personeel voorhanden. Het geheel wordt bemoeilijkt door domme regelgeving : een leerling van de hotelschool van Namen mag zijn stage niet doen in een restaurant in Vlaanderen en omgekeerd.

Le Jules d’Emilie

Terkamerenboslaan 25

1170 Bosvoorde

02 660 26 77.

www.lejulesdemilie.be

Lunch : 15 euro.

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagavond.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content