HORLOGEFANAAT

IK BEN DOOR MIJN GROOTOUDERS IN STIPTHEID OPGEVOED. Mijn grootvader was luitenant-generaal in het Belgisch leger en altijd op tijd. Een kwartier voor een afspraak stond hij al te wachten. Hij vond dat een kwestie van beleefdheid en respect en ik heb dat van hem overgeërfd.

IK DROOMDE ERVAN OM DOKTER TE WORDEN. Omdat mijn ouders die studie niet wilden betalen, ging ik werken en studeerde tegelijk klassieke filologie. Ik miste er het humanisme uit de Grieks-Latijnse en werd tolk.

SERVICE IS HET HOOGSTE GOED. Toen ik in de direct marketing werkte, leerde ik dat klanten ons opzochten omwille van de goede service. We streefden er nooit naar om de goedkoopste te zijn, wel om de beste service te leveren, én op tijd. Ook al was dat erg stresserend want tekstschrijvers en drukkers leverden hun werk vaak te laat af.

PRODUCTEN VAN HET MENSELIJK VERNUFT BOEIEN ME MATELOOS. Omdat het me interesseert hoe iets in elkaar zit. Ik leerde op het werk alle machines bedienen, vergaapte me in autofabrieken en keerde laaiend enthousiast terug uit horlogemanufacturen.

ALLES MOET GOED ZIJN, ÉN MOOI. Dat wisten de Grieken al, met hun kalos k’agathos (schoon en goed, samenvatting van het Griekse cultuurideaal). Daarom hou ik van architectuur en van mechanische horloges.

HET SUMMUM IN DE MECHANISCHE HORLOGERIE IS HET ONZICHTBARE. Voor de zorg die aan het loopwerk wordt besteed, de afwerking en de versiering die enkel de maker heeft gezien. Ambachtelijke verfijning op hoogtechnologisch niveau, en de wil om de tijd te vatten in een oneindig klein raderwerk, gaan er hand in hand.

MENSEN GAAN WEER VOOR WAARDEN. Velen hebben de consumptiemaatschappij achter zich gelaten. Ze kopen objecten die blijven, die ze kunnen koesteren en doorgeven. Bij mechanische horloges leggen we ook uit waarom die vaak duur zijn, hoeveel werkuren erin vervat zitten. Ook al kun je bij ons al met zeshonderd euro terecht voor een mechanisch horloge.

IK WIL IN HARMONIE WERKEN MET ANDEREN. Tot mijn vijfendertigste werkte ik als bediende. Toen mijn oversten beslissingen namen waarvoor ik geen respect kon opbrengen, ben ik weggegaan om als zelfstandige te gaan werken. Ik heb nu minder stress en het contact met de klanten zorgt voor een onverwachte verrijking.

DE KOPER VAN EEN MECHANISCH HORLOGE IS JAMMER GENOEG EEN MAN. Maar ik werk er hard aan om vrouwen over de streep te trekken en ze op de inhoud van een uurwerk te wijzen. Ik ben er zeker van dat het lukt, omdat vrouwen toch ook informatica studeren en belangstelling hebben voor verfijning.

ALS JE HET NIET GOED KAN DOEN, DOE HET DAN NIET. Noem dat het motto van de perfectionist. Ik ben altijd zo geweest, ik hou van dingen die kloppen. Ik was assistente van een dierenarts en voelde me tijdens een operatie perfect in mijn sas. Omdat ik aandacht voor details en perfectie belangrijk vind, net zoals in mechanische horloges.

Françoise Lanoizelet (48) opende in november met haar vennoot aan de Louizalaan 75R

(Wiltcher’s Place) de Hall of Time , een horlogezaak waar in een uniek kader

kwaliteitsuurwerken worden verkocht.

DOOR PIERRE DARGE – FOTO sabrina battaglia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content