Donal Lunny heeft met de groepen Planxty, The Bothy Band en Moving Hearts een onmiskenbare stempel gedrukt op de hedendaagse Ierse muziek. Met alweer een nieuwe band, Coolfin, levert hij een ritmisch fijne, maar toch grotendeels lekker relaxte plaat af. Blij weerzien ook met Eddi Reader (ex-Fairground Attraction), die op een nummer komt meezingen.

“Celtic Tides” is in feite de soundtrack bij de gelijknamige documentaire over de Keltische roots die voor de Amerikaanse televisie werd gemaakt. Zowel groepen van deze als van gene kant van de oceaan zijn vertegenwoordigd. Jammer dat er maar één kruisbestuiving is, van de Ierse The Chieftains met de Canadese The Rankin Family, want zij tekenen net voor een van de hoogtepunten.

Nomades zijn een Bretoense groep, fel gegeerd door de clubs in ons landje. Niet verwonderlijk, want hun explosieve mix van zigeunermuziek, stomende folk en world-instrumenten als didjeridoo en tablas garandeert ambiance in de keet. Een experimentele variant op Les Négresses Vertes.

Verbazend straffe dame, die Joni Mitchell. Al die vrouwelijke singer/songwriters die bijna alles aan haar te danken hebben, moeten gedemotiveerd geraken wanneer ze Joni’s nieuwste horen. Het grote gemak waarmee mevrouw de vrijheid van jazz-structuren aan doordachte popmelodieën koppelt, nooit stil blijft staan en toch steeds zichzelf blijft, moet jonge concurrenten als Alanis Morissette en Meredith Brooks deprimeren. Kan niet anders.

Een vijftal Gentse muzikanten, waaronder Derek & Vis en Bruno Deneckere (ex-Pink Flowers), reisde naar het troosteloze Tjechië en keerde met een handvol songs terug naar de heimat. Als Pilgrim, en met nog ander fraai talent achter de knoppen als H.T. Roberts en Pim Wolf (zie: Thou), blikten ze die nummers in. Variërend van country over chanson tot rock. Enkel”Time” is een “supergroep” waardig.

Donal Lunny & Coolfin, “Coolfin” ( Capitol). V/A, “Celtic Tides” ( Putumayo/VIA Rec.).

Nomades, “Deserts” ( Boom!). In concert: 13.11 in CC de Bogaard, St.-Truiden; 14.11 in folkcafé ’t Eyde, Belsele; 15.11 in Hecko, Leuven; 20.11 in JOC De Schuur, Izegem; 21.11 in JH De Jukte, Geluwe, info: Tel. (02) 360.28.51.

Joni Mitchell, “Taming The Tiger” ( Warner). Pilgrim, “Friends Kiss” ( Onoma).

PETER VAN DYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content