Margo Naslednikov, geboren in Parijs en dochter van een gravin en een steenrijke Bulgaar, was voorbestemd om te trouwen met een edelman, maar daar stak haar eerste extatisch orgasme een stokje voor. Achttien was ze, en ze stelde haar minnaar voor het meditatieve en het serene van yoga in te bedden in hun liefdesspel. Vandaar het wonder : ?Ik werd gekatapulteerd in een andere dimensie van absolute vrijheid en onbegrensdheid”, schreef ze in Tantra, een weg naar intimiteit en extase. Nu ligt ook aflevering 2 in de winkel : De magie van Tantra, een weg naar extatische liefde. Boek 2 is zowat de herhaling van Boek 1, maar nog tantristischer, nog extatischer.

Margo vertelt eens te meer haar levensverhaal. Ze studeerde psychologie en filosofie aan de Sorbonne, maar omdat ze daar niks leerde over haar stokpaardje, brak ze met haar keurige leven en ging in de praktijk. Vijftien jaar lang ging ze in de leer bij allerlei oosterse mystici en sjamanen, waaronder Baghwan. Ze zag voor het eerst Het Licht toen ze zich op advies van een van haar Meesters in een kale kamer opsloot : 7 dagen en 7 nachten, geblinddoekt en met oordopjes, op een dieet van water en dagelijks een halve kilo druiven. Margo verving haar onmogelijke familienaam door Anand. Ze klutste haar opgedane wijsheid door elkaar met westerse psychologie en klinische seksuologie, en ze maakte er één potje van : Tantra, door haarzelf en adepten ook SkyDancing genoemd. ?Tantra is de weg naar de aanvaarding, het versmelten van het hogere en het lagere, van het spirituele en het aardse, waarbij god en de duivel elkaar de hand reiken. Niet versterving brengt verlichting, maar seksuele extase.” En, nog mooier : ?Als je het tantristisch liefdesspel onder de knie hebt, worden al uw wensen waar”, belooft ze. Meer zelfvertrouwen, een betere baan, een villa met zwembad, een Porsche 911. Het kan allemaal, mits u uw ordinaire klaarkomen weet te vervangen door een tantristisch orgasme.

?Onze seksuele energie is de sterkste energie die we hebben,” betoogt Anand, ?ze kan bergen verzetten. Niet voor niets waren alle grote kunstenaars zeer seksuele mensen : Pablo Picasso, Isadora Duncan, Tolstoj, noem maar op. Niet dat een tantrist meteen schildert als Picasso, danst als Duncan of schrijft als Tolstoj, maar alle daden krijgen een creatief karakter : zelfs het wassen van de auto en het schillen van de aardappelen krijgen een heilig gehalte.” De truc is om te leren je innerlijke fluit te bespelen, en dat is volgens Anand niet moeilijker dan leren fietsen : een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Want die innerlijke fluit is eerder een heel orgel : de zeven chakra’s, onze energiecentra tussen kruis en kruin, waarlangs we onze orgasmes moeten leiden om ze aldus te beladen met energie. Een tantristisch orgasme is geen klaarkomen, schrijft ze, het is de poort naar de hemel. En ze zal ons eens vertellen hoe die deur ook voor ons, gewone stervelingen, kan opengaan.

Ook voor Tantra staan enkele praktische bezwaren tussen droom en werkelijkheid : twijfel en schaamte, schuldgevoel, pijn en trauma’s. Dankzij Anands handleiding kan de lezer, stap voor stap, die hindernissen omzeilen. Negen hoofdstukken zijn er in totaal, en ze adviseert om over elk hoofdstuk een maand te doen : een volleerd minnaar of minnares word je in de tijd van een voldragen zwangerschap. Als er haast bij is, doe je desnoods één hoofdstuk in één weekend. Elke voorgeschreven oefening duurt een half tot anderhalf uur, al verkiest de schrijfster zelf er een hele middag of avond voor uit te trekken. Het is ook een olijke bezigheid, lijkt me : er zijn saaiere tijdverdrijven te bedenken dan g-plekken te stimuleren en prostaten in- en/of uitwendig te masseren. ?Ideaal als je met zijn tweeën bent,” stelt ze, ?maar ook mensen die alleen werken, boeken goede resultaten.” In je eentje oefen je met je innerlijke magiër. In dat geval breng je de Hartegroet voor de spiegel, die ook bij de striptease kan fungeren als publiek. Maar hoe, in godsnaam, bespeel je frenulum of clitoris als die niet voorhanden zijn ? Anands lessen hebben sprekende namen als ?glijden en glibberen”, en worden gegeven in de trant van ?breng de magische cirkel in gereedheid” en ?doe de innige omhelzing”. Hulpmiddelen zijn een altaartje, een klokkenspel of een gong, kaarsen en kussens, een magisch gewaad en wat halfedelstenen. Het duurt een poosje eer het gedoe begint met Vajra (Tibetaans voor bliksemschicht) en Yoni (uit het Sanskriet : schoot der schepping). Die benamingen zijn maar een suggestie van Anand. Voor haar part mag je Vajra ook Toverstok noemen. ?Vraag het hem zelf”, schrijft ze. ?Je moet je geslachtsdeel laten spreken.” Het zal me benieuwen wat dat te zeggen heeft, maar Margo Anand weet het. ?Hoe heet je ?” vraag je aan je Vajra, ?en hij zal zeggen : Gouden Staf, of Vrolijke Frans.” Leuke dingen voor de mensen.

Anand vertelt het verhaal van een koppel wiens grootste wens het was om via Anands soort seks een kind te krijgen. Dat lijkt haalbaar, maar of je er al die andere dingen ook door krijgt ? Het valt te proberen : baat het niet, het schaadt ook niet. Wie er zeker wel bij vaart, is de schrijfster zelf. Ze verdient ook een centje bij met het geven van seminars, wereldwijd. SkyDancing Tantra groeide uit tot een imperium, met vestigingen in acht landen, waarin Nederland wel, maar België niet vertegenwoordigd is. In Duitsland is er een voor homo’s. Daar, en ook thuis in Californië, heeft ze SkyDancing-shops, waar je aangepaste muziek kunt kopen, glijmiddelen, wierook en oliën, en kristallen eieren om je vaginale spieren te trainen op oud-taoïstische wijze. En dat legt háár alleszins geen windeieren.

Tantra, een weg naar intimiteit en seksuele extase, 898 fr.De magie van Tantra, 1298 fr. Allebei van Margo Anand en uitgegeven door Altamira.

Griet Schrauwen Illustratie : Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content