Alhoewel het om een tamelijk trouwe adaptatie gaat van een populaire Amerikaanse krantenstrip uit de jaren dertig, lijkt ?The Phantom? vooral op een flauw afkooksel van de Indiana Jones-films, waarvoor Steven Spielberg natuurlijk zelf gretig de serials uit die periode ging plunderen. De titelheld, een gemaskerde kerel in een paars maillot, moet de snode plannen verijdelen van de megalomane schurk van dienst, Xander Drax ( Treat Williams). Dit heerschap organiseert een expeditie naar de Bangalla jungle om beslag te kunnen leggen op de drie schedels van Douganda die, als je ze samenvoegt, de eigenaar een bovennatuurlijke macht moet schenken. Het lijkt wel ?Raiders of the Lost Bones?.

Regisseur Simon Wincer (een Australiër die ook episodes van ?Young Indiana Jones? inblikte) en scenarist Jeffrey Boam (?Indiana Jones and the Last Crusade?) maken er werk van om de hele jungle-mythologie van de in 1936 door Lee Falk (ook de geestelijke vader van ?Mandrake the Magician?) geschapen stripheld uit de doeken te doen. Naast de Bangalla jungle is er de mysterieuze verblijfplaats van de ?Wandelende Geest?, de Skull Cave. Voorts zijn er het met goudschatten volgestouwde paradijs van Keela-Wee Beach en de betoverende waterval, waar de Phantom op zijn wit paard doorheen stapt zonder nat te worden. We krijgen ook een verklaring voor het ontstaan van de mythe : ?The Man Who Cannot Die? is een illusie, want het gaat om een eeuwenoud geslacht van misdaadbestrijders, die van vader op zoon de mantel en het masker aan elkaar doorgeven. En aartsvijand Drax is duidelijk het product van de jaren dertig, toen ideeën van een fascistische wereldheerschappij zo uit de actualiteit geplukt werden.

Wat de filmmakers echter parten speelt, is dat ze niet goed weten welke toon ze precies moeten aanslaan : de superheld, die met zijn atletische stunts de vijand verschalkt, wordt door Billy Zane met uitgestreken gezicht geserveerd ; Drax wordt in de uitzinnige vertolking van Treat Williams dan weer pure camp ; een van zijn trawanten, een amorele dief die zich uitgeeft voor archeoloog, is een parodie op Indiana Jones ; de love story tussen de gespleten held en zijn New Yorkse verloofde balanceert onhandig tussen zeemzoete romantiek en ironische spot met de conventies van de romantische avonturenprent.

?The Phantom?van Simon Wincer, met Billy Zane, Treat Williams, Kristy Swanson, James Remar, Patrick McGoohan, Samantha Eggar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content