#Fitspiration

Anno 2017 heb je pas écht gesport als je je digitale zweetafdruk kan achter-laten op sociale media. Onder het mom ‘je selfie donc je suis’ puilt Instagram uit van fitnessfanatiekelingen die hun sportieve zelfportretten verzamelen onder de hashtag #fitspiration – een samentrekking van fitness en inspiration. IJdelheid, zou je denken, maar wat deze mannen en vrouwen doen is niets minder dan liefdadigheidswerk.

Een recente studie van de University of Washington heeft immers uitgewezen dat we goede gewoonten sneller overnemen wanneer we er regelmatig mee geconfronteerd worden. Als je na drie keer scrollen zes afgetrainde lichamen hebt zien voorbijkomen is het dus niet gek dat je plots zin krijgt om zelf wat buik-spieroefeningen te doen. Overkomt je dat nooit? Bizar. De onderschriften die bij dit soort foto’s worden geplaatst zijn zo mogelijk nog minder motiverend. Slogans als “You can cry, you can puke, but you can’t give up” doen het goed online, maar zijn niet bepaald medisch onderbouwd. Mensen die “Sweat is just fat crying” posten, hebben bovendien meer aan een biologielesje dan aan je likes. “De eerste stap in de richting van een gezonder leven is dus vooral een hinkstapsprong weg van dit soort aanstootgevende adviezen en fake foto’s. Verschillende online fitnessgoeroes hebben immers al moeten toegeven dat wat ze op hun profiel posten geen weergave is van de realiteit: ook zij moeten zich letterlijk in verschillende bochten wringen om toch maar aan dat fitnessideaal te voldoen.

Loop dus met een gerust hart op je eigen slakkengang een blokje om, de échte work-out komt namelijk pas achteraf: wanneer je in de spiegel achterwaarts en met één hand een selfie van je billen probeert te maken.

Lees meer over de zin en onzin van #fitspiration op weekend.be

Door Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content