Een Amerikaans tienermeisje ( Alicia Silverstone) daalt in een te nauw aanspannend en schaars gestoffeerd jurkje de trap af van haar riante woning in Beverly Hills. ?What’s that”, vraagt haar verontwaardigde vader. ?A Dress”, luidt haar antwoord. ?Says who ?” repliceert pa. Haar antwoord : ?Calvin Klein”.

Als dit u grappig in de oren klinkt, spoedt u dan naar?Clueless”, de leukste Amerikaanse komedie sinds jaren. (Als u zich natuurlijk intellectueel superieur voelt door naar het trieste spektakel te kijken van een verschrompelde Woody Allen, die zich in het gezelschap van vroegrijpe bimbo’s een seksobject waant, blijf dan liever thuis en lees verder in de Humo.)

Toegegeven, cinematografisch heeft deze klerenkomedie niet veel om het lijf, zo is de film beduidend minder goed gesneden dan de dure jurken waarmee de innemende heldin loopt te pronken. De satire is echter zo gevat, de humor zo raak en de vertolking van Silverstone zo onweerstaanbaar onschuldig dat je vrij snel alle weerstand laat varen.

Cher is een vijftienjarig meisje dat met GSM en in designer-outfits parmantig door haar Californische middelbare school vlindert. Ze heeft ijdelheid tot een schone kunst verheven, haar wereldbeeld gereduceerd tot een mode-top-tien (?Ik dacht dat het vrede was in het Midden-Oosten”, is haar reactie als ze op CNN beelden ziet van Bosnië), maar tegelijk heeft ze een hart zo groot als daddy’s bankrekening. Haar grootste plezier bestaat erin kleren van het vorige seizoen aan liefdadigheid te schenken en nieuwe klasgenoten om te turnen van lelijk eendje tot zielsverwante fashion-victims. Als ze voor de mooiste jongen van de school valt, denkt ze dat de ontmaagding nabij is, al is het feit dat hij homo is een minder groot bezwaar dan dat hij meer van mode afweet dan zij. Amy Heckerling drijft in pop-art-kleurige tableaus liefdevol de spot met de ?ab fab”-lifestyle van deze RodeoDrive-prinses en haar vriendinnen. De jongelui creëren niet alleen een look en een gedragscode, maar hebben ook hun eigen hilarisch jargon. Ongelooflijk maar waar : het personage van Cher is losjes gebaseerd op ?Emma” van Jane Austen.

?Clueless”van Amy Heckerling, met Alicia Silverstone, Stacey Dash, Drittanny Murphy, Paul Rudd.

Decleir en Arno in Camping Cosmos : simpele Belgen en heilige koeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content