Maak geen slapende vulkaan wakker, zo luidt de onderliggende boodschap van ?Dante’s Peak?, een rampenfilm over een vuurspuwende berg die een klein stadje in het Amerikaanse noordwesten in de as legt. Inzake sensatie lijkt deze onbeschroomde terugkeer naar het vaak versmade disaster-genre van de jaren zeventig op een kruising tussen ?Jaws? en ?Twister?, maar met lava in plaats van met haaientanden en windhozen.

Alle clichés van het genre worden op een hoopje gegooid, zonder dat de filmmakers zich enige moeite getroosten om de versleten mechaniek van de formule te verdoezelen. Er is zelfs de obligate scène waarin het stadsbestuur weigert de plaatselijke bevolking te evacueren, tegen het advies van het expertenteam in. Dit om toch maar de projectontwikkelaar, die op het punt staat miljarden te investeren, niet af te schrikken. Hebzucht kent inderdaad geen grenzen. Hollywood kan het weten : Universal investeerde rond de honderd miljoen dollar om de paniek en de verwoesting te tonen wanneer het stadje van de kaart wordt geveegd.

?Dante’s Peak? is vaak pure onzin, het verhaal is absurd geplot, maar toch is het allemaal bijzonder onderhoudend. Vooral het contrast tussen de vervelende personages en de sterke persoonlijkheid van de besneeuwde berg zorgt voor krankzinnige taferelen. De personages zijn zo reddeloos saai, dat we ongeduldig zitten te wachten tot de vulkaan ze mores leert en ze achternagezeten worden door vloeiende lava, brandende projectielen en modderstromen.

Pierce Brosnan is de vulcanoloog, die het onheil voelt aankomen (omdat dit een herhaling is van de openingssequentie, de ramp waarin hij jaren geleden zijn vrouw verloor) ; Linda Hamilton is de burgemeester die een en al oor is voor zijn wetenschappelijk advies (tijdens een van mijn favoriete momenten roept hij : ?pas op voor de pyroclastische wolken !?). De familiale sentimentaliteit wordt tot de laatste druppel uitgemolken : er zijn twee ongehoorzame kinderen, een hond die onsterfelijk blijkt en een koppige grootmoeder die maar niet van de bergflank wil afdalen. In de beste scène dobbert de beproefde familie op een meer waarvan het water in bijtend zuur is veranderd. Hun bootje dreigt te zinken, zijn armen omzwachteld met zijn jasje begint Brosnan als een bezetene te roeien én te zingen. Ofschoon de oever als het ware binnen handbereik ligt, ziet het ernaar uit dat ze het niet zullen halen. Maar dat is buiten oma gerekend, die plotseling heroïsch uit de hoek komt en met haar blote handen in het zwavelzuur begint te roeien.

?Dante’s Peak?van Roger Donaldson, met Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Charles Hallahan, Grant Heslov.

Hamilton en Brosnan in Dante’s Peak : pas op voor de pyroclastische wolken !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content