U hebt intussen tot vervelens toe gelezen dat ?Independence Day? aardig op weg is de succesrijkste film aller tijden te worden. Als sociologisch fenomeen kun je er niet naast kijken, maar als film is het niet veel soeps al had u dit zelf wel kunnen raden. U zal zich zeker niet vervelen : we zien het Witte Huis de lucht ingaan, de Empire State Building in elkaar stuiken, complete steden van de kaart geveegd worden. Er vallen miljoenen doden, en toch lijkt er niets op het spel te staan : we geven geen moer om wat de karakters overkomt.

Als reactie op de alien-vriendelijke fantasietjes van Steven Spielberg en navolgers, brengen producer Dean Devlin en regisseur Roland Emmerich (ze schreven samen het scenario) ons het marsmannetje als baarlijk monster en absoluut kwaad. Het is alsof alle bestaande films over buitenaardse invasies op een hoopje worden gegooid, stevig door elkaar geklutst en dan opgediend volgens de beproefde formule van de rampenfilm uit de jaren zeventig. Met andere woorden : een aflossingskoers tussen allerhande stereotiepe personages, hoe bekender de acteur hoe meer kans ze het avontuur overleven.

De speciale effecten zijn merkelijk gesofisticeerder dan de bordkartonnen personages, al stralen ze vaak een ambachtelijke kwaliteit uit, typerend voor het B-filmsentiment van deze superproductie. De beelden van de gigantische vliegende schotels die dreigend over de Amerikaanse steden hangen, zijn trouwens nu al iconen van het moderne SF-spektakel.

Bill Pullman is de op Clinton geïnspireerde president die na lang treuzelen als een held uit de hoek komt ; Jeff Goldblum is de kabeltelevisietechnicus die als eerste de kwade bedoelingen van de aliens in het snotje heeft ; Will Smith is de gevechtspiloot die de eerste alien gevangenneemt door hem een dreun op zijn kop te verkopen. Het nakende einde van de wereld wordt geënsceneerd alsof het een sportwedstrijd betreft : de aardbewoners laten zich doen tot ze bijna helemaal verslagen zijn, maar dan slaat Gods eigen Amerika terug en worden de van de slechtheid druipende creaturen kordaat het heelal uitgeblazen.

Voor een film die door een Duitser werd geregisseerd, is er verbazend veel gevoel voor humor.

?Independence Day?van Roland Emmerich, met Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Mary McDonnell, Judd Hirsch, Randy Quaid, Robert Loggia, Harvey Fierstein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content