De venijnige kamer-thriller ?Bound? is getekend door de gebroeders Wachowski. Ik had nog nooit van Larry en Andy Wachowski gehoord, maar wie ze ook mogen zijn, ze hebben talent zat. Hun debuut bezit alle ingrediënten van de geijkte neo-film noir : de geheime minnaars ; de grote slag waarmee een nieuw leven begonnen kan worden ; de verwarrende verstrengeling tussen liefde en hebzucht, trouw en verraad ; het uitgekiend complot dat echter volledig uit de hand loopt, wat verrassende wendingen bij de vleet oplevert. Het grote verschil met de talloze genre-oefeningen die zich van dit stramien bedienen, is dat de minnaars hier twee vrouwen zijn en de kronkelige plot voortgestuwd wordt door lesbische passie.

Violet is al vijf jaar de maîtresse van Caesar, een kraaknette boef die geld witwast voor de maffia van Chicago (in één heuglijke scène gebeurt dit ook letterlijk, als hij bloedsporen van een buit moet verwijderen). Wanneer Violet een hartstochtelijke geheime relatie begint met Corky, een op parool losgelaten dievegge die in het pand klusjes opknapt, heeft ze ook de partner gevonden die haar kan helpen ontsnappen uit het gangstermilieu. De noodlottige attractie begint met een lang uitgesponnen verleiding waarbij zowel strak aanspannend leer als suggestieve loodgieterij hun duit in het zakje doen. Het duurt echter niet lang of Violet schakelt haar vriendin in om de maffiakoning twee miljoen dollar te ontvreemden en haar man voor de roof te doen opdraaien.

Eens de plot in gang is gezet, lijkt de mechaniek onafwendbaar, alleen gebeurt er iets dat de twee fatale dames niet hebben voorzien. Omdat de echtgenoot niet reageert zoals verhoopt, gaat ook de plot een totaal andere richting uit en moet het trio als het ware telkens nieuwe intriges en complotten bedenken of verijdelen. Misschien klinkt dit allemaal erg vaag, maar méér onthullen zou pas misdadig zijn.

De Wachowski-broers scheppen er kennelijk plezier in om te tonen hoe twee doortrapte vrouwen op alle mogelijke manieren machtige misdadigers te slim af zijn. Het uitgekookte paar wordt door Jennifer Tilly en Gina Gershon met evenveel lef als onverstoorbare allure vertolkt. Alles speelt zich af in één appartement, een claustrofobisch zwart-witdecor dat het passende, kil dreigend environment biedt voor een donkere film waarin occasioneel één kleur te bespeuren valt : bloedrood. De regisseurs halen het maximum uit hun unieke ruimte en weten ingenieuze suspens of gedenkwaardige effecten te puren uit een met bloed doordrenkt tapijt, een foltering in de badkamer, een telefoontje naar de buurvrouw en een paar witte verfpotten.

?Bound? is een sluw en meeslepend klein filmpje dat weldadig afsteekt tegen de meeste zware artillerie die dezer dagen uit Hollywood wordt afgevuurd.

?Bound?van Larry en Andy Wachowski, met Jennifer Tilly, Gina Gershon, Joe Pantoliano, John Ryan.

Tilly en Gershon in Bound : venijnige thriller.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content