Filipa Pato

PORTUGEES WIJNMAKER

Ik ben de vijfde generatie wijnmaker. Langs twee kanten : zowel van mijn moeder als van mijn vader waren de overgrootouders wijnboeren. Dat mijn zussen een ander leven kozen, vinden ze helemaal oké. “Het is een beroep waarin je hart moet liggen”, vindt mijn vader. “Als dat niet zo is, begin er dan niet aan.” Hij heeft gelijk.

Ik ben scheikundig ingenieur, maar ik maak wijn vanuit mijn buik. Na vijf jaar studeren wilde ik eerst en vooral de wijngaarden in : tanks reinigen en op het land werken in Australië, Argentinië, Bordeaux. Door dat te doen, leer je het vak pas echt.

De dochter van Luis Pato zijn, is niet gemakkelijk : mijn vader maakt topwijnen. Daarom ben ik niet bij hem beginnen te werken. Ik wilde absoluut op eigen benen staan, ook al was ik pas 25. Dat begrijpen Portugezen niet : je eigen vader concurrentie aandoen, noemen zij dat. Maar zo zien wij het niet : we versterken elkaar. Het meest fier ben ik op het feit dat mijn werk een eigen identiteit en publiek heeft.

Mijn eerste wijnen doopte ik ‘ensaios’, letterlijk ‘experimenten’. Ik huurde op verschillende locaties wijngaarden en testte locaties en tradities uit. Nu beheer ik dertien hectare, goed voor drie rode en twee witte wijnen en 50.000 flessen. We hebben net enkele wijngaarden gekocht met bagadruivelaars van negentig jaar oud.

Waarom zou je overschakelen op shiraz en cabernet als je baga en bical hebt ? Onze meest interessante toekomst ligt precies in onze eigen identiteit en onze eigen traditie. Ik heb begin dit jaar Baga Friends opgericht, een associatie met vier wijnbouwers. Ik wil onze authenticiteit bewaren, maar toch vernieuwend blijven.

Ons gezin leeft op het ritme van de druiven. In de zomer ben ik met ons zoontje in Portugal en dan komt mijn man over en weer. In de winter, als de wijngaard rust, wonen we allemaal in Antwerpen waar hij sommelier is en een wijnbar heeft. Dan leer ik Nederlands en concentreer me op de verkoop : ik kan op een dag naar Londen en terug. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik haal het positieve uit elke situatie, maar daarin ben ik misschien niet erg Portugees.

Ik houd van Antwerpen. Het is een creatieve stad die me inspireert. In Portugal zijn de meeste creatievelingen chaoten. In België bestaat de mix : organisatie én creativiteit. Werk én fun.

Onze zoon groeit op met twee culturen. En in de crèche zal hij komende winter met kinderen van acht verschillende nationaliteiten zitten. Dat is toch geweldig ? Ik ben er zeker van dat al die invloeden hem rijker maken. En ons ook.

De Portugese Filipa Pato (35 jaar) is vijfde generatie wijnboer in de streek van Bairrada en Dão. Ze is getrouwd met een Belgische restaurateur en wijnkenner. Antwerpen is haar winterstek.

Info : www.filipapato.net

Door Leen Creve – Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content