Karolien en Thomas laten op hun instuif zien en proeven dat er met weinig middelen ook te feesten valt.

K arolien Van Doorslaer is trots op haar nieuwe woning. Het bescheiden arbeidershuisje aan de Brugse vaart heeft zij samen met haar vriend Thomas Criel op korte tijd opgeknapt. Het was een race met de tijd om voor het feestje het belangrijkste in orde te hebben. Muren werden bedekt met gipsplaten en geverfd in zachte tinten. Achter in de lange smalle ruimte, die uitgeeft op een binnenplaatsje met het toilet, kwam een losstaande keuken met beukenhouten kast, werktafel en meubel met ingebouwd gasvuur, allemaal van Ikea. Het belooft een echte instuif worden. Twee dagen geleden was Thomas nog bezig in de keuken. Hij had pech want hij boorde een gat in een verborgen waterleidingsbuis. In allerijl moest er een loodgieter bijgeroepen worden om het lek te dichten. En dat was niet alles: er was wel een mooie ronde tafel maar stoelen ontbraken. Voor het inwijdingsdiner werden dan maar Thonet-stoelen van een van de ouders geleend en tegelijkertijd werd de doos met bestek meegenomen: ach ja, de oudjes waren toch op vakantie!

Karolien doet secretariaatwerk en houdt zich in vorm met badminton. Thomas studeerde toerisme, werkt voor een uitzendbureau en is een enthousiast windsurfer. Karolien en Thomas houden alle twee van kokkerellen. Beiden volgden gedurende twee jaar avondlessen koken. Karolien en Thomas leerden er niet alleen de basistechnieken van het koken, ze leerden er ook elkaar kennen. Koken en reizen: dat is nu hun leven. Alletwee zijn ze echte levensgenieters: in het weekend met de auto en de tent op stap, en in de vakantie zo ver mogelijk weg, om intens te proeven van vreemde culturen. EthiopiĆ«, SiciliĆ«, Zuid-Afrika: overal waar ze komen, wordt gegeten wat de pot schaft. Zo geraakten Karolien en Thomas geĆÆnteresseerd in de uitheemse keuken. Thuis aan het fornuis combineren de wereldreizigers handig technieken en ingrediĆ«nten uit verre landen in een eigen versie van de fusion kitchen. Thomas is vooral weg van de Thaise en Indische keuken, koopt kookboeken en probeert minstens twee keer per week iets nieuws uit.

De dag voor het feestje trekken Karolien en Thomas naar de supermarkt. Terug thuis wordt de keuken ingewijd. Het culinaire atelier is een beetje klein voor twee koks, maar dat is in het begin alleen maar gezellig. Overdag valt het licht binnen via de dakkoepel, en het gasvuur waar Karolien zo lang van droomde, is een verademing om op te kokkerellen.

De dag van het feestje gaan Karolien en Thomas in het centrum van Gent de rest van de inkopen te doen. Vishandelaar De Vis in de Voldersstraat staat voor ruime keuze en versheid. Haasjes van kabeljauw, kraakverse grijze garnalen uit Zeebrugge, schoongemaakte paling en visfumet gaan hier over de toonbank. Vandaar naar Van Landschoot, groothandel in kruiden en groenten, gekozen voor het uitgebreide assortiment, de versheid en de gunstige prijzen. Chilipepers, koriander, mango, tomaten, meloen, citroengras en frambozen worden hier ingeslagen. Beladen keren Karolien en Thomas naar huis: het is 13 uur en hoog tijd om met koken te beginnen, want om 7 uur staan de genodigden voor de deur. In de keuken heeft een spontane taakverdeling plaats: alles wat oosters is, doet Tom; salades en nagerechten zijn voor Karolien; de rest doen ze samen. Er wordt gewassen, gesneden, gehakt, gestoomd, gekookt, gegrild en gebakken. Oef, om 6 uur is het voorbereidende koken achter de rug, wordt de keuken opgeruimd en de tafel gedekt. Veel is er niet nodig om een feestelijke sfeer te creƫren: op de tafel komt servies en bestek en bij elk bord een klein kaarsje. Ook op de schouw en op de vensterbank komen kaarsjes. En in het midden van de grote, ronde tafel komen enkele decoratieve takjes. Zo, dat is ook gedaan.

Karolien en Thomas haasten zich naar boven om zich te verfrissen en om te kleden. Om 5 na 7 gaat de bel: Kelly en Geert staan voor de deur en hebben een cadeautje mee. Door de knoop van een dichtgebonden keukenhanddoek steken roosjes. Wat zit er in die knapzak? Wanneer Karolien de knoop en het touwtje heeft losgepeuterd en de handdoek openvouwt, wordt zij verrast door pakjes oosterse kruiden en exotische specerijen. Zo’n cadeau is in een huis waar gekookt wordt altijd welkom. Tien minuten later gaat de bel opnieuw en Petra staat voor de deur: zij heeft een ingepakt aarden schaaltje in de hand met een stilleven van kastanjes, waartussen een bloemenbon steekt. Even later is het aan Claudia en Mark: zij zijn de laatsten en hebben twee flesjes wijn mee. Petra, Kelly en Geert staan vol bewondering voor de uitgevoerde verbouwingswerken: het is allemaal zo snel gegaan! “Ja, ja”, zegt de gastvrouw trots. “Vroeger sprak ik over de kwaliteit van tomaten en nu heb ik het over de prijs van gipsplaten.” Er wordt gelachen en Thomas komt met een glaasje bruis en hapjes. Het feest kan beginnen.

Deze productie kwam tot stand met medewerking van Het Cooremetershuys, Tel. (09) 225.09.65.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc / Styling Bea Pecceu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content