Een gedekte tafel op een wit motorjacht. Terwijl de oevers van de Leie traag voorbijschuiven, worden de passagiers vergast op een keur van salades, de ene nog subtieler dan de andere.

J erôme Devriese, eigenaar en chef-kok van het idyllisch aan de Leie gelegen restaurant ’t Oude Veer, is om zes uur opgestaan. Vandaag is hij scheepskok aan boord van de Filou, een sneeuwwit motorjacht, uitgerust met alles wat nodig is om vrienden op niveau te onthalen. Jerôme heeft gekozen voor exquise salades, die hij tijdens een pleziervaart zal serveren. Hij bereidt zijn zomerse creaties in detail voor.

Tegen de middag meert de boot aan onder de bewonderende blikken van de omstaanders. Plastieken bakken met materiaal en ingrediënten worden met vereende krachten aan boord gehesen. De kok installeert zich in het vooronder, waar zich een riante keuken bevindt. Twee uur later komen de genodigden, en niet lang daarna schalt de scheepshoorn. Kapitein Jacques Cogghe zet de schroef in beweging en echtgenote/matroos Carine Lagage haalt de stootkussens binnen. Even later glijdt de boot bijna geruisloos over het water tussen de meanderende, groene oevers. “De Leie is de mooiste rivier en de Filou is de mooiste boot”, zegt de kapitein, die zijn trots niet kan verbergen.

Voor het comfort is het motorjacht van alle gemakken voorzien: diepvriezers, koelkasten, vaatwasser, een centraal stofzuigsysteem, droogkast en wasautomaat. Voor de besturing is er gesofisticeerde apparatuur aan boord, zoals automatische piloot, radar, GPS en kaartplotter. Je vraagt je af waarom er nog een stuurwiel nodig is. En omdat het oog ook wel wat wil, is de verlichting indirect, de badkamer van marmer, de binnenvloer van drie soorten vochtbestendig exotisch hout, de tafel in wortelhout, zijn de kasten van beukenhout en de fauteuils overtrokken met blauw-groen leder. “De Filou is zeewaardig, maar de bemanning niet”, zegt Carine al lachend. Zij staat de kapitein bij, want die moet zich concentreren: de 35.000 kilo wegende boot vaart in de Leie niet meer dan 5 knopen (9 km), maar heeft toch minstens 300 meter nodig om tot stilstand te komen.

N athalie, Greet, Ola-Dele, Aline en Dan zijn de genodigden. Op de plecht nippen de passagiers van een glaasje champagne, terwijl het landschap voorbijglijdt. Het is zwoel en de lucht ziet er dreigend uit, maar ook als de hemel moest openbreken en het zou gaan stortregenen, is er binnen in de kajuit plaats genoeg. De glazen worden bijgevuld terwijl de kapitein stroomafwaarts vaart richting Gent en de kok met ganzenlever en duif gevulde tonnetjes bereidt.

Bescheiden huisjes, waar vroeger groentenkwekers woonden, en pronkerige villa’s met modeltuinen, wisselen elkaar af. Mooi en lelijk en lelijk en mooi: er is voor iedere smaak wel iets extreems te bekijken. De huizenparade illustreert de architecturale rijkdom van België: in geen ander land kan de bouwheer zo zijn zin doen.

Het mooiste stukje Leie strekt zich kronkelend uit tussen Astene en Afsnee. Hier werd niet gekanaliseerd omdat impressionist Emiel Claus en schrijver Cyriel Buysse zich verzetten tegen de geplande rechttrekking van de rivier.

Filou negeert de aanlegsteiger van Sint-Martems-Latem en de boot gaat aan het 12de-eeuwse, Romaanse kerkje voorbij. In de kerktuin liggen de graven van George Minne en Albijn van den Abeele, de geestelijke vader van de eerste groep van Latem en de enige autochtone schilder.

De passagiers zitten buiten op het teakhouten achterdek en het eerste gerecht wordt geserveerd. Het glas wordt gevuld met een pittig frisse Chablis Beaumet, collection 2000. Daarna komt een zomerse salade met pasta en kreeft en niet veel later een lauwe salade met prachtige verse langoustines: Jerôme is in zijn element en aan dek heerst een uitgelaten stemming. De uitbundigheid aan boord wordt, tot algemene hilariteit, beantwoord door het luide gebalk van een ezel. Het dolle beest maakt, met zijn achterpoten naar de hemel trappend, een vreugdedans in de weide.

Het ene gerecht na het andere verschijnt, de boot draait en de vaart gaat stroomopwaarts, terug richting Baarle-Veer. De kapitein kan pas later eten, wanneer Filou veilig vastligt aan de steiger.

De tafellakens komen van Habitat ( Tel. 02/775.00.00). De kleding van Nathalie en Aline komt van bij Ann Huybens ( Tel. 09/371.56.37).

Pieter van Doveren / Foto’s: Tony Le Duc / Styling: Bea Pecceu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content