Pak de hoorn op en trakteer jezelf of een goede vriend op een eetbaar cadeautje : de fijnste pastei, een exotische specialiteit, de beste kaviaar of ganzenlever, maagdelijke olijfolie of fluweelzachte aceto balsamico, ambachtelijk gebrande koffie of exquise pralines. Allemaal aan huis gebracht.

Pieter van Doveren / Illustratie Sandra Schrevens

Je hebt zin om een goede vriend of jezelf eens uitzinnig te verwennen, maar je hebt geen zin om in het kille weer de straat op te gaan en de winkels af te schuimen. Dan schiet het telefoonboek ter hulp. Vanuit je luie stoel bestel je gewoon allerhande ambrozijn en nectar. Verwennen kan je op vele manieren. Het meest voor de hand liggend is iets zoets, bijvoorbeeld pralines. Wil je toch een folieke doen, doe het dan goed en kies meteen het beste. Del Rey (Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen, tel. 03/233.29.37) stuurt zijn zoete kleinoden de hele wereld rond. Speciaal voor hevige chocoholics in Zuid-Amerika, Japan en Australië stelt eigenaar/chocolatier Bernard Proot een aangepaste melange samen : 600 à 650 g pralines gaan in een isomo-verpakking en vervolgens in blik, en worden voor 1080 frank plus de verzendkosten per post opgestuurd. De mengeling bestaat uit 18 à 20 soorten pralines zonder verse room (met verse room bewaren ze minder lang). In de samenstelling steken succespralines zoals vierkantjes met pistaches en marsepein, of pralines met ganache en likeur. Japanners zijn ook verlekkerd op de in huis gekonfijte kastanjes (2300 fr. voor een doos van 600 à 700 g.). Uit veiligheidsoverwegingen worden alle postbestellingen aangetekend verstuurd.

De Brusselse luxebanketbakker en traiteur Wittamer (Grote Zavel 12, 1000 Brussel, tel. 02/512.37.42 voor bestellingen extension 12 en 24) was de eerste in de sector om telefonische bestellingen met creditcard te laten betalen. De exclusieve confiserie en chocolade worden per post of speciale besteldienst over heel de wereld verzonden (pralines en geglaceerde kastanjes meestal in verpakking van 750 g). Voor de feestdagen is er dit jaar le coffret Pégase, met onder andere een ballotin pralines, bittere truffels, fruitpasta en amandelrotsen. Het geheel gaat, verpakt in beschermend materiaal, voor 2800 fr. plus vervoerkosten naar de gewenste bestemming. Ontbijten, traiteursgerechten en banketgebak zijn leverbaar over heel België.

Meesterchocolatier Burie (Korte Gasthuisstraat 3, 2000 Antwerpen, tel. 03/232.36.88) verwierf wereldfaam met chocolade diamantjes. Die worden vanwege de grote vraag tegenwoordig onder licentie buitenshuis vervaardigd. Lokaal is Burie gekend voor zijn opzienbarende stillevens in chocolade. Vanaf 2000 fr. heb je al iets gepersonaliseerds, afgestemd op het seizoen of op een speciale gelegenheid (de boekhouder die op pensioen gaat, krijgt een chocoladecomputer, je nieuwe vriend of vriendin krijgt iets erotisch uit chocolade). Bury zit 41 jaar in het vak en willigt de meest uiteenlopende wensen in : zo kreeg hij de opdracht om een auto op waar formaat te maken, geheel van chocolade, en niet zo lang geleden bestelde een meubelmaker een volledig uit chocolade vervaardigd wandmeubel van 3 meter lang en 2 meter breed. Voor de eetbare stillevens gebruikt de chocolatier altijd de hoogste kwaliteit Callebaut (nr. 835).

Voor een exotisch presentje kan je terecht bij Flavors of the World (Mechelsestraat 44, 3000 Leuven, tel. 016/22.46.00 en Stoofstraat 9, 2000 Antwerpen, tel. 03/234.33.96). De winkels bieden een culinair venster op de wereld. Het idee kwam van Karin Dhadamus, die na studies rechten en economie de wereld rondtrok. Zij woonde in Italië en Washington en werkte in Brazilië voor de Wereldbank. In Leuven begon Karin een winkel met keukenaccessoires en mooi verpakte buitenlandse specialiteiten. Het repertoire is breed : Amerikaanse chocolate-chip-cookies, schuimwijnen van Bortolotti, wijnen van Domaine de l’Hospitalet, pasta’s met witte truffels van Alba, speciale Indische en Mexicaanse kruiden, calorie-arme Terra-chips gemaakt van exotische groenten, Californische dressing zonder olie en pikante barbecue-sausen uit Texas. Karin Dhadamus gaat zelf op zoek naar producten die nog niet op de Belgische markt zijn en importeert rechtstreeks. Alles uit de winkel kan je per telefoon of fax bestellen en de verzending gebeurt per post (bestelcentrale : fax 02/219.72.80). Recent werd een tweede winkel in Antwerpen geopend, en als alles loopt zoals Karin het heeft uitgestippeld, zijn er binnen afzienbare tijd 9 tot 10 verkooppunten in ons land.

Een ander extraatje is een fles uitzonderlijke olijfolie of aceto balsamico, en daarvoor ben je bij Antonio Etneo, van de wijnfirma Selezione Vini Italiani (Minderbroedersstraat 27, 3500 Hasselt, tel. 011/24.22.80), op het juiste adres. Een flesje fluweelzachte Olio Extra Vergine Tenuta Di Valgiano van 0,5 liter kost 550 fr., plus vervoerkosten. Deze zuivere olie is perfect om puur te drinken en past bij visgerechten, verse pasta en carpaccio. Een glinsterend groengetinte Olio Extra Vergine Gorelli (419 fr. voor een flesje van 0,25 liter), met toetsen van appel en gras en een lichte bitterheid achter in de mond, past goed bij crostini, bruschetta en bereidingen met tomaat. Aceto balsamico is een nobel, amberkleurig vocht, dat als balsem voor het gehemelte zeker geen ?azijn? genoemd mag worden. Een donkerkleurig, elegant gekruide aceto balsamico Giusti Zucchetta van 5 jaar komt op 890 fr. voor een flesje van een kwart liter en een complexe aceto balsamico Giusti Banda Rossa van 10 jaar oud een van de beste ter wereld komt op 1170 fr. voor een kwart liter.

Voor eersteklas kaviaar en op de tong smeltende ganzenleverterrine kan je terecht bij Jean-Philippe Bruneau (Broustinlaan 75, 1083 Ganshoren, tel. 02/427.69.78). Hij heeft zijn traiteurswinkel aan de voorkant van het eethuis van zijn vader Jean-Pierre Bruneau (een van de drie restaurants in ons land met drie Michelin-sterren). Kaviaar en ganzenlever worden in speciale, temperatuurbestendige verpakking per taxi of post opgestuurd. Ook bereide gerechten kan je aan huis laten bezorgen. Geliefd zijn : kussen van rog gevuld met kreeft (495 fr. plus verzendingskosten), tarbot met asperges (780 fr.) en marbré van rundhaas met ganzenlever en truffel (920 fr.).

Traiteur Bernard (Naamsestraat 93, 1000 Brussel, tel. 02/512.88.21), is een bij de aristocratie sinds generaties gereputeerde fijnkostwinkel met verborgen eethuis op de eerste verdieping. Bernard heeft een lange traditie in het versturen van delicatessen. Verse producten worden met stro in karton verpakt en meestal per taxipost op de plaats van bestemming gebracht. De selecte klanten vragen zelfs om snel bedervende lekkernijen als ganzenlever, oesters en kaviaar, thuis te laten bezorgen.

Ook pasteien-paus Benito (Bennesteeg 18, 9000 Gent, tel. 09/223.53.71) stuurt zijn patés uit over de aardbol. De Amerikaanse filmster Tom Selleck van Magnum krijgt reeds jaren Benito-pastei met peren en rozijnen vanuit Gent opgestuurd, en zelfs wijlen president Mitterrand bestelde er patés. Voor cadeautjes vraag je best advies aan Benito zelf : voor een natuurvriend stelt hij een eendenleverpastei voor gemaakt van vogels die niet werden volgepropt, voor een avonturier adviseert hij een pastei van krokodil en cactus, en voor de persoon op wie men verliefd is, adviseert Benito een terrine van de kroonjuwelen van de stier. Zijn eigen vrouw krijgt op tedere momenten een salami in de vorm van een klein varkentje. Zij is namelijk verzot op Babe en heeft een poster van haar knuffelbig in de living opgehangen. Alle pasteien kunnen in speciale verpakking met de post worden verstuurd : de patés gaan diepgevroren de deur uit en zijn bij aankomst juist ontdooid en klaar voor consumptie.

Om het feest per telefoon af te sluiten, is er koffie. Liefhebbers van ambachtelijk gebrande koffie kan je verrassen met een koffiepakket van het Kortrijks Koffiehuis (Leiestraat 20, 8500 Kortrijk, tel. 056/21.72.70). Vers gebrande Java, Mokka, zachte en zoete San Domingo, milde Maison, pittige Espresso en Weense Mokka voor’s namiddags of ’s avonds, worden door Catherine Deprez verpakt per halve kilo en als postpakket opgestuurd. Op de juiste manier behandeld, behoudt de koffie vijf maanden zijn aroma. Klanten kunnen niet alleen de mengeling kiezen maar ook de fijnheid van maling (grofgemalen voor persfilters en heel fijn voor espresso-machines).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content