Vier vrienden besluiten om samen een feestmaaltijd te bereiden. De gerechten zijn modern, gemakkelijk te realiseren en gezond. Een lekker diner kan ook zonder kreeft en kaviaar.

Twee koppeltjes, Daniel en Gaëlle en Denis en Jennifer, besloten om gezamenlijk een feestmaaltijd te bereiden. De vier staken de hoofden bijeen en kozen voor een non-conformistische aanpak, gebaseerd op pretentieloze maar smakelijke en gezonde gerechten, samengesteld uit ingrediënten die ook voor studenten en beginnende, jonge werkers betaalbaar zijn.

Eindelijk is het lang voorbereide weekend daar, de benodigde ingrediënten zijn ’s ochtends gekocht in de dichtstbijzijnde supermarkt en er is afgesproken om rond 13 uur in de keuken van Daniel samen te komen. De vier hebben vijf uur de tijd om het feestmenu te bereiden, de tafel te schikken, de feestversiering aan te brengen, zich te verfrissen en zich om te kleden. Om 18 uur worden de gasten verwacht : genodigden zijn Marie en haar vriend François. Wanneer zij voor de deur staan moet alles gereed zijn om de feestavond op wieltjes te laten verlopen !

Ieder zijn taak

Het is een koude en heldere dag en het zonlicht valt gul de keuken binnen. Op de afgesproken tijd komt het viertal bijeen en worden de taken verdeeld. Het koelkastje is van onder tot boven gevuld met ingrediënten en wat er niet in kan, staat buiten op het balkon in de winterse kou. Stap nummer één is de taakverdeling. Er zijn twee teams, met ieder hun favoriete bereidingen. Op de keukentafel liggen enkele van de kookboeken van Jamie Oliver, want bij het samenstellen van de gerechten werd regelmatig inspiratie gezocht bij Jamies gemakkelijke recepten. Met de bereiding van de risotto wordt een ode aan de Engelse kok gebracht. De immer vrolijke Jamie heeft de drempel voor vele jonge mensen verlaagd om zo zonder angst de keuken in te stappen. De risotto met geroosterde pompoen, salie, kastanje en pancetta is het meest bewerkelijke gerecht uit het menu, maar werd weerhouden omdat het Jamies favoriete kerstrecept is.

Denis neemt het amuusje met rode biet voor zich, omdat hij verlekkerd is op deze miskende boeregroente. Daniel kiest voor het hapje met spliterwten, dat hij eerder heeft gemaakt. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om een flinke hoeveelheid aan te maken, zo heeft hij de volgende dagen nog wat in voorraad. De bruschetta is voor Jennifer, die twijfelt of ze wel zo kwistig als aangegeven met knoflook en olijfolie moet omspringen.

Daarna komen de schorseneren met garnalen : het gerechtje werd in de zomer gemaakt met gebakken witte asperges en was heerlijk. Om het gemakkelijk te maken is het ‘keukenmeidenverdriet’ schoongemaakt en diepgevroren aangekocht. Je hoeft de zak alleen maar te openen en de op maat gesneden staafjes schorseneer in de bakpan met olie te strooien : eenvoudiger kan niet !

Gaëlle krijgt de bereiding van de parelhoenders toegewezen. Zij moet het gevogelte met mosterd insmeren voordat de beestjes de oven in gaan. Er is geen kwastje te vinden en inwrijven met een lepel lukt niet echt. Na enige aarzeling doet ze het vuile werkje dan maar met de vingers. Daniel is de risottospecialist uit het gezelschap : hij is vol goede moed om deze klus te klaren. Hij begint met de pompoen, die hij als een samoerai in plakken hakt.

Glittergordijn

Iedereen is bezig, er wordt rustig, al babbelend gewerkt aan de feestmaaltijd. De witte wijn staat koel en tussendoor wordt de tafel versierd. Om met weinig middelen toch iets moois te maken, wordt de tafel met folie bekleed. Op de folie komen stoffen runners. Als versiering zijn er kleine vaasjes met bloemen en korfjes met flakkerende theelichtjes. Omdat de gastheer zijn brood in de technologiesector verdient, komt er een glittergordijn van namaak-cd-roms aan koordjes in de doorgang van de keuken naar de living. Om de feestsfeer verder te accentueren komen er lichtguirlandes voor de gordijnen.

Om 17.30 uur is alles gereed en is er nog net tijd om zich te verfrissen en om te kleden. Een halfuur later is iedereen terug in de mooiste kleren. De bel gaat en Marie en François staan voor de deur. Het weerzien is warm en er wordt gekust en gelachen. Even later knallen de kurken van de flessen Cava Cristalino en duiken Jennifer en Gaëlle de keuken in om de hapjes af te werken. Het is het begin van een feestelijke avond, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en waarbij er gezellig, gemeenschappelijk genoten wordt van spijs en drank.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck I Styling Sonja Mertens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content