De zee is een gedroomde omgeving voor een informeel feest, waar groot en klein van kunnen genieten : een gemoedelijk smulfestijn aan de Côte d’Opale.

:: Toeristische informatie over de Opaalkust : Comité départemental de Tourisme Pas-de-Calais : La Trésorerie, Wimille, BP 79 62930 Wimereux. +33 3 21 10 34 60. www.pas-de-calais.com

:: De kaaswinkel van Philippe Olivier : 43, rue Thiers, Boulogne-sur-Mer.

:: De wijnen : als aperitief Gosset Grande Réserve Brut (www.gosset.com); Lowengang van Alois Lageder, Poggio Valente van Elisabetta Gepetti en Palazzo della Torre van Allegrini worden ingevoerd door Licata ( 011 22 20 37).

:: De bloemenwinkel van Mariet De Kegel : Meander in Lede. 053 82 85 50. www.meander.be

:: Interieur : Anne-Catherine Chevalier, 02 660 00 39

Wij bevinden ons in een vakantiehuis aan de Noord-Franse Opaalkust, met aan de ene kant Cap Gris Nez en aan de andere kant Cap Blanc Nez. Het gezelschap bestaat uit acht volwassenen en zes kinderen : vier meisjes en twee jongens tussen twee en tien jaar. Het decor is bedacht door binnenhuisarchitecte Anne-Catherine Chevalier. Het feest speelt zich zowel binnen als buiten af : binnen in de ronde eetkamer en buiten op het terras op de tweede verdieping. Het is daar, op deze verhoogde uitkijk, dat voor het vallen van de avond het aperitief wordt gedronken. De champagne Grande Réserve Brut van Gosset blijkt een uitstekende keuze die heel goed samengaat met de oude mimolettekaas en die ook wonderwel past bij de kleine spiesjes van rauwe tonijn met oosterse parfums.

Het aperitief is een scharniermoment in dit ongedwongen, gemoedelijke feest, dat eigenlijk ’s ochtends al begonnen is met de shopping in de straten van Boulogne-sur-Mer. Het jongste koppel – Aïthi Lam en haar vriend Gilles – is erop uitgestuurd om de laatste inkopen te doen, namelijk verse vis. Omdat de zee dezer dagen woelig is en de vissers met hun kleine bootjes niet veel hebben gevangen, is het nodige in de haven niet te vinden en moeten Aïthi en Gilles hun toevlucht nemen tot een viswinkel in de stad om tonijn en sint-jakobsschelpen te kopen.

Ook kaas mag op zo’n feest niet ontbreken. Gelukkig kan Boulogne prat gaan op een van de beste kaaswinkels van Frankrijk, met name die van Philippe Olivier. Hij heeft niet alleen heerlijke oude mimolette in huis, maar ook een bijzondere maroilles die bij het einde van de maaltijd wordt geserveerd met peperkoek en bruin streekbier.

Taakverdeling

Rond het middaguur arriveert iedereen in het huis aan het strand. Daar hebben Mariet De Kegel en vriend Frank de eetkamertafel al ingenomen. Mariet is bloemiste en zal zorgen voor de tafeldecoratie. Daarvoor informeerde zij op voorhand naar de dominante kleuren in het huis : zandgrijs van de muren en grijsblauw van de zee die via de grote ramen overal zichtbaar is.

Intussen zijn Rik en Ann Viaene druk in de weer met het schikken van alle ingrediënten en benodigdheden en het opstellen van een werkplan. De keuken van dit vakantiehuis, ingericht door Anne-Catherine, is zeer functioneel. Er kunnen meer dan tien mensen in zonder dat iemand het gevoel heeft de anderen voor de voeten te lopen.

Eten en kruiden zijn de grote passie van Ann. Zij heeft enkele bijzondere kruiden uit haar tuin geplukt en iedereen mag eraan ruiken. Ann heeft ook haar drie dochters meegebracht, Ayla, Iza en Uba. Voor haar mocht een echt kindermaal niet ontbreken. Haar dochters krijgen trouwens het gezelschap van nog drie andere kinderen : Elina en Martin (de kinderen van Anne-Catherine) en vriendje Nath.

Rik, de broer van Ann, is kok. Alle gasten worden ingelijfd in zijn keukenbrigade die hij met meesterhand orkestreert. Als bonus krijgen ze gratis kookles. Zo helpen Samy (cineast en echtgenoot van Anne-Catherine), Aïthi (styliste, verantwoordelijk voor de accessoires bij Donaldson), Gilles (toekomstig taalleraar) en Frank (informaticus) om beurten mee bij de mise en place en werken zij mee aan het feestmaal in wording.

Het menu is in twee fases opgebouwd : eerst komen een half dozijn kleine voorgerechtjes, als een soort moderne tapas, en dan volgen twee traditionele hoofdgerechten : koulibiac met zalm en gevulde kalkoen.

Kindermenu

De kinderen laten meehelpen bij de bereiding van hun eigen maaltijd is altijd een boeiende bezigheid, zeker als het om simpele handelingen gaat en het resultaat lekker is en speels oogt. Fish fingers zijn daarvoor ideaal. Als fastfood zijn ze bij kinderen erg populair en ze zijn supermakkelijk te maken. Je hebt alleen een stuk vis zonder graten nodig, dat gemakkelijk versneden kan worden (victoriabaars of kabeljauw bijvoorbeeld) en ingrediënten om te paneren. Om het nog leuker te maken kan het traditionele paneermeel vervangen worden door cornflakes. Uba zal ze vanavond pletten. De gebakken ‘visvingers’ kunnen geserveerd worden met wat rijst en enkele sausjes en dan heb je een volledige maaltijd waar kinderen dol op zijn.

Als dessert is er een koude taart op basis van petit-beurrekoekjes en mokkaroom, een lekkernij die ook bij volwassenen in de smaak valt. Het delicaatste werkje is de bereiding van de boterroom, waaraan koffieconcentraat wordt toegevoegd voor de mokkasmaak. Daarna mogen de kinderen de klopper aflikken : stof voor een smakelijke jeugdherinnering.

Mise en place

Intussen heerst in de keuken een grote bedrijvigheid : tomaten, sjalotten, wortelen en jonge uien worden schoongemaakt en fijngesneden ; champignons (voor de koulibiac) en bospaddestoelen (voor de kalkoen) worden schoongeborsteld ; oesters en sint-jakobsvruchten worden uit hun schelp gehaald ; rijst, linzen en eieren worden gekookt en de champignons, knoflook en broodkorstjes worden gebakken…

De twee meest bewerkelijke schotels neemt Rik, de profes- sionele kok, voor zijn rekening : het zijn de koulibiac met zalm, waarbij de ingrediënten in verschillende laagjes tussen twee plakken bladerdeeg worden geschikt, en de gevulde kalkoen.

Zo’n kalkoen met zelfgemaakte vulling is zalig lekker, maar voor een optimaal resultaat neem je best enkele essentiële regels in acht. Allereerst : koop uw kalkoen bij een echte poelier. Hij weet hoe groot het beest moet zijn. Reken maximum 3,5 kilo (schoongemaakt) voor 12 personen. De poelier zal ook de borst ontbenen, zodat de kalkoen gemakkelijk versneden kan worden. En hij kan raad geven in verband met de vulling, die hier voor de helft uit varkensgehakt en voor de helft uit gevogeltegehakt bestaat (in totaal ongeveer 800 gram), twee ingrediënten die op smaak kunnen worden gebracht met gevogeltelever, kastanjes, enz.

Een tweede belangrijke punt is de oven. Zet de thermostaat niet hoger dan 140 of 150°C. Het braden zal wat langer duren, 2 à 2,5 uur, maar het vlees zal sappiger zijn. Voor een mooi kleurtje zet u de oven de laatste 10 minuten op 200°C.

Na zo’n feestmaal volgt bij voorkeur een licht dessert, sorbet van rode vruchten of een milkshake bijvoorbeeld of… een stukje mokkataart dat de kinderen hebben overgelaten.

Boodschap in de fles

De tafelversiering van Mariet is sober. Witte bloemen zijn de trend voor deze winter. Mariet kiest voor een wolk witte orchideeën ( Phalenopsis), kleine windlichtjes en stukjes wrakhout, als evocatie van de blankgeschuurde takken die de zeeën overal ter wereld op de stranden achterlaten.

Dan komt het moment dat iedereen aan tafel gaat. Er ligt voor iedereen een cadeautje : een doosje met daarin muntsnoepjes (metafoor voor de verfrissende zeewind) en een door Mariet geschreven tekstje (de boodschap in de drijvende fles).

De eerste wijn, die bij de vishapjes wordt geserveerd, is een chardonnay van een uitzonderlijke finesse : Löwengang van Alois Lageder, geproduceerd in Alto Adige. De volgende twee wijnen zijn rood en komen eveneens uit Italië : uit Toscane de Poggio Valente van Elisabetta Gepetti en uit Valpolicella de Palazzo della Torre van Allegrini. Twee karaktervolle wijnen met een goede verhouding tussen body en fruit.

Tekst Jean-Pierre Gabriel

De tafelversiering is sober. Witte bloemen zijn de trend voor deze winter. Mariet kiest voor een wolk witte orchideeën, kleine windlichtjes en stukjes wrakhout die verwijzen naar strand en zee.

De twee meest bewerkelijke schotels neemt Rik, de professionele kok, voor zijn rekening : het zijn de koulibiac met zalm, waarbij de ingrediënten in verschillende laagjes tussen twee plakken bladerdeeg worden geschikt, en de gevulde kalkoen.

Fish fingers zijn ideaal om de kinderen te laten meehelpen bij de bereiding van hun eigen maaltijd. Ze zijn erg populair en supermakkelijk te maken. Je hebt alleen een stuk vis zonder graten nodig, dat gemakkelijk versneden kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content