Warmte in het hoge Noorden : in het huis van de Zweedse Annika Ahlberg is Kerstmis vooral een tijd van simpel genieten in een ontspannen sfeer. Van vrienden en familie, handgemaakte decoraties en eenvoudige gerechten.

Bij de ingang van dit oude huis uit 1860 wordt meteen duidelijk welke tijd van het jaar het is. Grote manden met rode tulpen tussen kaarsen en dennentwijgjes wenken de bezoekers de twee treden naar het huis op. Binnen hangt een heerlijke bakgeur en creëren prachtige decoraties met mos, kaarsen en zelfgemaakte fantasietjes een aangename kerstsfeer. Een uitgelezen plek om inspiratie op te doen, aan ideeën ontbreekt het hier duidelijk niet.

“Je hebt echt geen takjes in elk raam of rode hartjes in elke hoek nodig”, vertelt kunstenares Annika Ahlberg. De versieringen komen dan ook heel ingetogen en eenvoudig over. De meeste heeft Annika zelf gemaakt, met een beetje hulp van haar kinderen Anna en Noah. Samen bakken ze allerlei lekkers, decoreren ze het huis, knippen en naaien kerstkaarten in elkaar van karton en stof, en verpakken zoetigheden in prachtig papier met wassen zegel. Overal liggen of staan schattige engelen van verschillende mate-rialen. Kerst begint al vroeg in dit gezin.

Elk jaar wordt er wel iets nieuws bedacht. Dit keer is dat de adventkalender die Annika heeft gemaakt door 24 kleurige kerstsokken van verschillende materialen aan een mooi lint te bevestigen. De sokken hangen in een lange rij voor het keukenraam bij de tuin, met een cadeautje erin voor elke dag tot aan Kerstmis. Zo heeft deze versiering meteen ook een praktische kant.

Bij de koop in 2001 was het huis slechts 111 vierkante meter groot. Drie jaar later werd de laatste hand gelegd aan een verbouwing waarbij de oppervlakte opliep tot 250 vierkante meter in totaal. De extra ruimte werd ingevuld met een grote eetkamer, een bijkeuken, een volledig voorziene slaapkamer, een garderobe en een ruime badkamer. Het oude gedeelte is onherkenbaar gerenoveerd. Op de eerste verdieping zijn de kinderkamers ondergebracht, voorzien van een schitterende trap vanuit de woonkamer.

De tuin is zowel vanuit de keuken als de eetkamer bereikbaar. Hier heeft Annika haar atelier, waar ze in december twee weekends open huis houdt. Ze verkoopt dan schilderijen, kerstdecoraties en sierstukken. Daarnaast heeft ze in heel Zweden tentoonstellingen en naait ze voor zichzelf en anderen kleding en interieurstoffen.

December is ook privé een erg drukke maand. De 24ste wordt er tussen de middag een groot buffet gehouden met traditionele Zweedse lutfisk. Iedereen schuift aan en de hele familie komt langs. ’s Avonds heeft niemand echt trek en hoeven alleen de kliekjes even te worden opgewarmd. Nadat alle gasten weer zijn vertrokken nemen Annika en haar man Lars een lekker glas wijn en maken ze samen met de kinderen de cadeautjes open. Na wat ontspanning en een bezoekje aan de ouders op 25 december kruipen vrienden en familie op de 26ste met z’n allen weer rond de tafel en brengen daar het grootste deel van de dag en de avond door. “Het eten kun je dan niet echt traditioneel noemen. Ik zet net zo makkelijk lasagne op tafel als iets anders”, verklapt Annika. Want hoewel ze is opgegroeid in een wereld vol onwankelbare kersttradities, gaat ze rustig haar eigen gang en heeft ze nog het liefst gewoon vrienden en familie rond zich heen.

Door Lykke Foged I Foto’s Morten Holtum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content