Al jaren moedigt Weekend Knack opkomend modetalent aan. Daarom organiseren we op 26 oktober in samenwerking met Weekend Le Vif/L’Express de vierde editie van Fashion Weekend, ons eigen talentenconcours. Twaalf studenten van drie internationale modescholen en het Franse Festival d’Hyères

tonen er het beste van zichzelf.

V orig jaar selecteerden we voor het wedstrijddefilé naast studenten uit onze Brusselse en Antwerpse modeschool voor de eerste keer ook jonge ontwerpers uit het gerenommeerde Central Saint Martin’s College of Art and Design in Londen. Ook dit jaar verleggen we de grenzen : Agnès Trémoulet van Weekend Le Vif/ L’Express trok naar het Zuid-Franse Hyères en vond er haar drie favorieten op het jaarlijkse modefestival. Op donderdag 26 oktober strijden zij samen met de drie beste studenten van de academies om de hoofdprijs op Fashion Weekend. Een zeskoppige jury van modeontwerpers en experts beslist wie er naar huis gaat met 10.000 euro. Het belooft een spannende avond te worden.

We stellen u graag de twaalf finalisten voor. Zodat u ze in de toekomst in de gaten kunt houden.

AMANDINE DEWOLF (24), BELGISCHE

In juni 2006 afgestudeerd aan La Cambre, Brussel.

Haar afstudeercollectie bestaat hoofdzakelijk uit hemdjurkjes. Ze vertrok naar eigen zeggen van rechthoekige vormen, maar wat ze ervan maakte is een stuk ingenieuzer en ingewikkelder. Juwelen en accessoires zijn in de silhouetten verwerkt, handig. Dewolf ontwerpt dan ook voor “een elegante vrouw met simpele allures”.

Mode was een natuurlijke keuze. Dewolf is al jaren gefascineerd door de vrouw en de link met haar lichaam.

Ze droomt ervan ooit een eigen collectie te maken, van begin tot einde, onder een eigen label.

EMILIE BEAUMONT (23), BELGISCHE

Vierdejaars aan La Cambre, Brussel.

Haar collectie vertaalt een zeker exotisme waar we volgens haar allemaal nood aan hebben. De silhouetten zijn een mengeling van etnische en oosterse coupes met natuurlijke tinten als donkerbruin, ecru en kaki en jachtpatroontjes als opdruk. “Ik inspireerde me op het Duitse model Veruschka uit de jaren zeventig. Zij transformeerde zichzelf bijna letterlijk, via body painting bijvoorbeeld, in een dier. Ik zocht naar een katachtige, erg sensuele vrouw.”

“Ik was altijd al aangetrokken door mode, door een concept en een bepaald beeld waardoor ik concreet kan visualiseren wat er in me omgaat.”

“Mijn droom is te reizen om te ontdekken.”

THOMAS VICARY (21), BRIT

In juni 2006 afgestudeerd aan Central Saint Martin’s in Londen.

Zwart, rood en wit zijn de enige kleuren in zijn eindcollectie. Die bestaat uit enkele erg sobere silhouetten en meer conceptuele stukken. Jurken en broeken met houten elementen in verwerkt, of vreemd opstaande bovenstukken. “Ik wou de relatie verkennen tussen het lichaam en zijn kleren en de ruimte rond de kledij”, vertelt hij.

“Mode is voor mij een medium waarmee we ons en ons lichaam kunnen uitdrukken.”

Vicary koos niet voor mode, het overkwam hem, “net als alle goede dingen”.

EDELINE LEE (27), CANADESE

In juni 2006 afgestudeerd aan Central Saint Martin’s in Londen.

Voor haar afstudeerproject inspireerde ze zich op de naaktfotografie van de Hongaar André Kertész. Die maakte negen edities van zijn Distortions : beelden van vrouwelijke naakten vervormd door lachspiegels. “Ik was aangetrokken door het idee om het alledaagse in onrealistische dimensies voor te stellen.” Het resultaat is bevreemdend en fascinerend. Volle silhouetten met uitvergrote elementen als een mouw of een kraag. Of een imposante jas van kleurrijke gedrapeerde laagjes. Lee besteedt veel aandacht aan luxueuze details en materiaalkeuze. Zo mixt ze fijne wol met zijde en organza.

“Mode is de meest menselijke vorm van creatieve expressie. Ze is relevant voor iedereen, want ze gaat over de universele idee van

STEVE JUNG (29), KOREAAN

In juni 2006 afgestudeerd aan Central Saint Martin’s in Londen.

Een mannenlijn met de levensstijl van daklozen als thema, het is een gewaagde zet. “Ik benadrukte de mixing-up van stijlen en stoffen, de mix van hedendaagse en traditionele stukken. Mijn doel was creatieve chaos.” Dat is hem gelukt. We zien piratenbroeken in ouderwets bloemetjesmotief gecombineerd met geklede fluwelen jasjes in vale kleuren zoals kaki en donkerblauw en -bruin. En een gewatteerde kniehoge overall met gekleed jasje én knapzak.

“Mode is de beste manier om me voldoening te geven.”

Onlangs hield Jung zijn label SteveYoni STUDIO boven de doopvont. In februari 2007 wil hij de eerste keer defileren tijdens de London Fashion Week. En he is very excited about it.

AURORE THIBOUT (27), FRANSE

Geselecteerd op het Festival van Hyères. In juni 2002 afgestudeerd aan de Ecole Duperey in Parijs.

Haar Memory Clothes is naar eigen zeggen een mix tussen mode en kunst. De collectie bestaat uitsluitend uit witte/ecru silhouetten waarop ze afdrukken in reliëf maakte. De coupe is vrij sober, veelal rechtlijnig, met hier en daar een twist. Het is vooral de materiaalkeuze die het geheel een knappe, poëtische uitstraling geeft : fijn tricot dat overgaat in een doorschijnend tulen rokje en jurkjes van zachte wol.

Thibout vindt zichzelf niet enkel in de modesector thuishoren. “Ik geef eerder plastische interpretaties van kleding.”

MIKIO SAKABE (30), JAPANNER

In juni 2006 afgestudeerd aan de Hogeschool Antwerpen.

In zijn poëtische eindcollectie bracht hij fijn maatwerk met speelse, op cartoons geinspireerde uitsnijdingen en prints. Wijde, donkergrijze silhouetten met uitsnijdingen van woonblokken gecombineerd met zachtgekleurde satijnen ensembles en capes. In de prints en coupes ontwaren we de skyline van Londen. Een sprookjesachtig geheel, dat nog versterkt wordt door de ongewone make-up en de styling van de modellen.

Mikio studeerde eerst wiskunde op universitair niveau, om daarna te beseffen dat hij een volledig andere weg op wilde. Mode dus.

Op de vraag wat zijn droom is voor de toekomst, antwoordt Sakabe kort maar krachtig : ” Fashion designer !

GUNHYO KIM (24), ZUID-KOREAAN

Derdejaars aan de Hogeschool Antwerpen, eerder dit jaar uitverkoren tot Weekend Knacklaureaat.

Inspector Gadget is de naam van Gunhyo’s mannencollectie, een knap staaltje maatwerk met een erg hoog Sherlock Holmesgehalte. Hij speelde met verschillende lichaamsproporties en vergrootte die uit, met ongewoon lange armen en benen als resultaat. Voor de verdere uitwerking van zijn lijn ging hij kijken naar zijn favoriete tekenfilmcartoon Inspector Gadget. Schoenen op rolschaatsen gemonteerd en een opblaasbaar jasje zijn expliciete knipogen naar de cartoondetective. Beige- en bruintinten en het burberrypatroon zetten de toon. Hoge hoeden maken het geheel af.

Na volgend jaar hoopt Kim stage te lopen bij Dries Van Noten, zijn held en grote voorbeeld. Verder dan dat durft hij niet te fantaseren.

ANTHONY VACCARELLO (25), BELG

Geselecteerd op het Festival van Hyères. In juni 2006 afgestudeerd aan La Cambre, Brussel.

Zijn damescollectie is geïnspireerd op de fantasie van een vrouw die zonder succes op haar geliefde wacht. “Alles gaat om de traagheid, om de tijd die passeert. De haren die de vorm van een hoofddeksel aannemen, grijpen zich vast op de kleding als klimop.” Een ingewikkeld verhaal voor een technisch erg hoogstaande collectie. Vaccarello gebruikt leer dat hij op een ingenieuze manier vlecht en laat samenvloeien in de kleding. In de collectiestukken liet hij gaten, die hij met gedetailleerd borduursel afwerkt. Het getuigt allemaal van puur vakmanschap. “Ik heb nog geen betere manier gevonden om mezelf uit te drukken dan via mode. Ik droom elke dag van nieuwe ervaringen. Waarschijnlijk kan ik binnenkort met Karl Lagerfeld werken.”

ANDREA KLUSENER (28), DUITSE

Geselecteerd op het Festival van Hyères. In juni 2005 afgestudeerd aan Central Saint Martin’s in Londen.

Haar damescollectie gaat om het “sculpteren van een materiaal rond een organische vorm”. Haar ontwerpen ontstaan dan ook door fijn tricot rond het lichaam te draperen. “Samen met de beweging van het lichaam, creëer ik op die manier een silhouet. Het lichaam is de basis van het ontwerp.” Het resultaat zijn sobere, maar tegelijk gecompliceerde silhouetten. Sober, want hoofdzakelijk uit een enkel stuk stof. Gecompliceerd door de eigenzinnige manier van draperen, door het spel van strakke en wijde elementen in eenzelfde kledingstuk. Het kleurenpalet is sober, ecru en zachtgeel zijn de hoofdcomponenten. Het is duidelijk dat de vorm hier de meeste aandacht krijgt. Momenteel werkt Klusener aan haar eigen lijn, die ze in februari op de modebeurzen in Düsseldorf en Moskou hoopt te lanceren.

KIM STUMPF (24), BELGISCHE

Vierdejaars aan La Cambre, Brussel.

Motorcycle stories through Russia is het thema van haar eindcollectie, een verhaal dat ze zelf bedacht over “een trip in een sidecar door verlaten, witte landschappen”. Het geheel is een mix van sobere, zachtgetinte zijden silhouetten en felgekleurde, zware, wollen drapages en donkergrijze broekpakken.

“Ik twijfelde lang tussen mode en schilderen. Uiteindelijk werd het dat eerste, om de combinatie van twee- en driedimensionaliteit.”

“Mijn droom voor de toekomst ? Big in Japan !

VLADIMIR LAZAREVIC (28), SERVIËR

In juni 2006 afgestudeerd aan de Hogeschool Antwerpen.

Zijn afstudeerproject is een poëtische interpretatie van de Centauren, de Griekse mythologische figuren, half mens, half paard. “Boven het middel zijn ze naakt. Hiervoor gebruikte ik zachte kleuren, nude en zalmroze. Daaronder zijn ze sterk, erg mannelijk. Ik gaf mijn silhouetten zwarte pantalons met daaronder zware schoenen in de vorm van een paardenhoef. De Centauren verafgoden de Griekse god Bacchus, daarom kroonde ik mijn modellen met een soort haakwerk van bladeren.”

Als kind al was Lazarevic geobsedeerd door kleren en mode. Zijn studiekeuze was allesbehalve een verrassing.

“Over mijn droom spreek ik niet graag, maar eens ik hem bereikt heb, zijn jullie de eersten die ervan horen.”

Door Marjolijn Vanslembrouck I Foto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content