Werkbank, atelierstoel, roestige lockerkast : in deze winkels heet oud ijzer gewoon ‘industrial vintage’ . Een blik in het adressenboek van Knack Weekend.

Le Grenier / Roubaix

Wie ? Net over de Franse grens vind je Vincent en Arnaud, die al meer dan twintig jaar gespecialiseerd zijn in industrieel design.

Wat ? 1200 m² curiositeiten. Bij Le Grenier zijn de objecten vaak goed opgepoetst, je vindt er iets minder afbladderende verf dan bij hun collega’s. Ze hebben een uitgebreid aanbod op hun website en een goede transportservice. (LK)

Waar ? Le Grenier, 37 rue

Charles Gounod, Roubaix.

legrenier.eu

Depot09 / Gent Wie ?

Depot09 is een grote, oude fabrieksloods aan de Nieuwevaart in Gent, waar liefst twintig handelaren uit België en Nederland exposeren. Het pand is op zich al een leuke industriële ruimte. Het depot werd in 2013 opgestart en wordt thans gerund door Bram Notebaert (zie p. 67). Het is uitgegroeid tot een rendez-vousplek voor verzamelaars en handelaren.

Wat ? Depot09 begon in de volle vintagehype, maar heeft ook veel industrieel design in huis, van uithangborden tot archiefkasten en fabrieksstoelen. Maar je tikt er net zo goed relikwieën op de kop van Expo 58 of emailborden. (PS)

Waar ? Depot09, Nieuwevaart 118/B002, Gent.

depot09.be

360Volt / Amsterdam

Wie ? Hilde de Lange en Emile de Cock waren eerst actief als grafisch designers, maar verzamelden al voor het opstarten van hun zaak in 2006 industrieel design waarvan ze vooral de eenvoud, de functionaliteit, de duurzaamheid en de stoerheid bewonderen. Ondertussen leveren ze de wereld rond aan decorateurs.

Wat ? Hilde en Emile zijn tuk op de anonieme, industriële lampen met een hoog Bauhausgehalte, die dus rechtstreeks uit de fabriek worden geplukt en in hun atelier worden hersteld en aangepast aan de huidige maatstaven voor led-, gloei- en spaarlampen. Ze hebben alles in stock, van plafond- tot wandlampen en heuse projectors. (PS)

Waar ? 360Volt,

Prinsengracht 397, Amsterdam.

360volt.com

Woodstock / Kortessem

Wie ? De Limburgers Kris Hulsmans en Petra Bosbach hadden vroeger in de Antwerpse Kloosterstraat een winkel met industriële vondsten, gecombineerd met vintagedesign en de occasionele curiositeit.

Nu zijn ze gevestigd in een boerderij in Kortessem.

Wat ? Woodstock heeft een inspirerende mix van authentieke industrierelicten, trouvailles van over heel Europa. Kris en Petra hebben geen eigen productieatelier, alle stukken zijn origineel. (TD)

Waar ? Woodstock, Daaleindestraat 4, Kortessem

woodstockantiques.be

Espace Nord-Ouest / Bondues

Wie ? Neem de eerste afrit na de grens op de snelweg naar Rijsel en je botst op een hangar vol antiek, vintage en veel industrieel design. Arno en Jérôme beheren er de collecties van zeventien handelaren. In de buurt zijn er trouwens nog interessante adresjes, zoals Hods Design, met wat meer vintage dan industrial.

Wat ? Het aanbod is ruim en onvoorspelbaar, van gietijzeren banken en tafels tot tuinzetels van Willy Guhl en heel wat lampen. Maar de Franse vintagedealers zijn ook sterk in architecturale recuperatie, waardoor je er ook ‘onderdelen’ van fabrieken kunt kopen, zoals een gietijzeren draaitrap. Er is alvast veel te zien op de website. (PS)

Waar ? Espace Nord-Ouest, 644 avenue du Général de Gaulle,

Bondues. espacenordouest.com

K.Loan / Brussel

Wie ? K.Loan is de Brusselse decowinkel van de sympathieke Catherine Lecharlier. In haar hoekpand in de Marollen, vlak bij het Vossenplein, combineert ze industrieel meubilair met landelijke brocante. Denk fabrieksafdankers, werkbanken, oude turntoestellen, stokoude bokshandschoenen en houten schoenleesten.

Wat ? Als je in één winkel tetanus kunt krijgen, is het wel bij K.Loan.

Je rolt er over de roestige fabriekskasten of verweerde werkbanken. Elegant is anders, maar het geheel werkt wel : alles baadt er in donkere bruin-, grijs- en groentinten. Perfect voor een loft of een landelijke woning.

Waar ? K.Loan, Blaesstraat 101,

Brussel. K.Loan heeft ook een groter magazijn, L’Entrepot, waar de keuze nog groter is. (TD)

kloan.be

Spoor38 / Amersfoort

Wie ? Nadat Jeroen Speksnijder zijn strepen had verdiend als verzamelaar van exclusieve interieuritems, besloot hij zich meer te richten op bedrijven. Toch is zijn volledige collectie te vinden op zijn webshop en opent hij zijn loods – in een oude koelcel – af en toe voor de grote massa.

Wat ? Hier staat ongeveer alles wat je kunt bedenken. Opvallend veel lichtletters, werkkrukken en items met felle kleuren. (LK)

Waar ? Spoor38, Spoorstraat 38,

Amersfoort.

spoor38.nl

Ruig Furniture / Naarden

Wie ? De 27-jarige Koen van Boxmeer startte in november 2015 met een depot in ruige industriële objecten, zoals lockers, vakkenkasten, magazijnkarren en fabriekslampen. Zijn webshop is goed gemaakt, maar zijn depot in het Nederlandse Naarden is pas echt heavy metal.

Wat ? Ruig Furniture verkoopt niet alleen gepatineerd industrieel erfgoed, het atelier produceert ook zelf meubilair in die stijl.

Bijvoorbeeld krukjes, gemaakt van olievaten. Een tikje VT Wonen, maar dat is de hele industrial chic-stijl sowieso. Leuke service : op eenvoudig verzoek snuffelt Koen rond naar het stuk van je dromen. (TD)

Waar ? Ruig Furniture,

Kloosterstraat 16, Naarden.

ruig. furniture

Bold Design / Deerlijk

Wie ? Pieter-Jan Bonte rijdt heel Europa en het Oostblok rond op zoek naar artefacten uit ons industrieel verleden. Robuuste objecten en curiositeiten, daar valt zijn oog op. Dat merk je meteen in zijn magazijn in Deerlijk. Een overzichtelijke website bespaart je een ritje richting West-Vlaanderen.

Wat ? Alles wat robuust, stoer en gepatineerd is. Van oude lampen tot slagersblokken en fabrieksramen : anoniem functioneel design met een smoel (en gebruikssporen). (TD)

Waar ? Bold Stock Gallery,

Stationsstraat 63, Deerlijk.

bolddesign.be

Loft Styles / Antwerpen

Wie ? Loft Styles is een begrip in de Antwerpse Kloosterstraat. De shop van Freddy en Annemie is een vaste halte voor liefhebbers van stoere, mannelijke deco-items. Veel van hun industriële spullen en curiosa vertrekken naar het buitenland. Het duo organiseert ook antiektrips door België voor buitenlandse inkopers.

Wat ? Legerspullen, fabrieksantiek, slagersblokken, oude turntoestellen, Sabenastoelen : de hele zwik voor de ideale mancave staat bij Loft Styles. Uniek : Freddy en Annemie maken ook zelf meubilair of interieur-objecten, geïnspireerd op oude vliegtuigonderdelen die de eigenaars halen op een luchtvaartkerkhof in de States. (TD)

Waar ? Loft Styles, Kloosterstraat 64,

Antwerpen. loftstyles.eu

Indust.be

Wie ? De man achter Indust, Dries Woestenborghs, zette vorig jaar een onlineshowroom voor industrieel design op poten.

Wat ? Ieder object heeft een eigen verhaal en werd ooit gebruikt in een industriële context. De onbruikbare stukken worden in een nieuw kleedje gestopt. Dries ontwerpt ook maatwerk, zoals tafels met houten bladen uit oude treinwagons. (LK)

Waar ? De collectie is enkel online te bewonderen.

indust.be

Blom & Blom / Amsterdam

Wie ? Kamiel en Martijn Blom, twee Amsterdamse broers, startten een winkel annex e-shop voor industriële vintagespullen. “Forgotten items from forgotten places” noemen ze het zelf.

Een geheim, goedkoop kennersadresje is het niet meer, hipsterkeet is een correcter woord. Maar dat doet niets af van hun puike selectie.

Wat ? Elk stuk in de winkel heeft een etiketje met het verhaal erbij. Vooral hun aanbod oude fabriekslampen, tl-armaturen en oude schakelaars is indrukwekkend.

Grappig : scroll over de lampen op hun website, en de neons of peertjes lichten op. (TD)

Waar ? Blom & Blom Store, Chrysantenstraat 20A, Amsterdam.

blomandblom.com

Tekst Thijs Demeulemeester, Piet Swimberghe & Lore Kimps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content